U kunt hieronder meer informatie vinden over zwangerschapsklachten. Als u op een klacht klikt verschijnt er meer informatie.

Aambeien zijn gezwollen bloedvaatjes aan de buiten- of binnenkant van de anus. Ze kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en hinderlijk jeuken. Vezelrijke voeding eten (zoals fruit en groente, muesli), per dag twee liter vocht te drinken, voldoende bewegen. Met deze maatregelen blijft de ontlasting vaak wat zachter en komt het iets frequenter. Mochten de aambeien toch zijn ontstaan en heeft u er last van, kunt u dit melden bij uw verloskundige of huisarts. Het is normaal dat u tijdens uw zwangerschap niet alleen geniet, maar zich ook af en toe zorgen maakt. Deze zorgen kunnen heel divers zijn. Zo kan het zijn dat u bang bent voor een miskraam of een vroeggeboorte, u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kind, u bang bent voor de bevalling, u zich zorgen maakt over de kraamtijd en de verantwoordelijkheid, etcetera. Deze gevoelens kunnen worden veroorzaakt door hormonen, eerdere ervaringen en verhalen van anderen. Bekkenklachten ontstaan door verweking van de verbindingen tussen de bekkenbeenderen onder invloed van hormonen. Meestal begint dit proces rond twintig weken zwangerschap. Ook spelen de belasting van de groter en zwaarder wordende baarmoeder een rol bij het ontstaan van de klachten. De verweking van de verbindingen is een normaal proces en treedt bij iedere zwangere op. Het is nodig om extra ruimte te creëren in het bekken op het moment van de bevalling. Waarom de ene vrouw pijn heeft van deze veranderingen en de andere niet, is moeilijk te zeggen.

Het is van belang een evenwicht te vinden tussen rust en activiteit. Beweging is nodig om spieren op sterkte te houden en spierzwakte te voorkomen. Rust kan van belang zijn om banden en kapsels te sparen en zo verergering van klachten te voorkomen. Voor bekkenpijnklachten bestaan geen ‘wondermedicijnen’. Het zijn klachten waarbij acceptatie en tijd om ermee te leren omgaan belangrijk zijn.

Klachten van het bekken komen veel voor, bekkeninstabiliteit komt zelden voor.Vanaf twintig weken zwangerschap komt het voor dat de baarmoeder soms hard aanvoelt. Dit komt doordat spiercellen in de baarmoeder samentrekken. Dit is een normaal proces. De harde buiken zijn in principe pijnloos, er zit geen ritme in, ze komen dus onregelmatig voor. Tevens zijn harde buiken na een orgasme heel normaal.
In de laatste weken van de zwangerschap kunnen harde buiken iets vaker voorkomen; de baarmoeder bereidt zich op die manier voor op de bevalling.
Wanneer u veel harde buiken hebt, meldt dit dan aan uw verloskundige. Soms is het namelijk een teken dat u het wat rustiger aan moet gaan doen.Bij enkele zwangeren treedt jeuk over het lichaam op in de laatste weken van de zwangerschap. De jeuk verdwijnt snel weer na de bevalling. Het is dus onschuldig, maar wel een vervelende klacht. Probeer zo min mogelijk te krabben, was uzelf zonder zeep en strooi mentholpoeder of mentholgel op de jeukende plekken.
Soms duidt de jeuk op een ongevaarlijke aandoening aan de lever en/of galwegen welke is ontstaan door de zwangerschap. Meldt jeuk altijd tijdens het spreekuur.Kramp in de benen is een bekende klacht in de zwangerschap. Met name ’s nachts schrikken zwangeren en hun partner hierdoor wakker. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een slechte bloedcirculatie en/of kou.
Laat uw partner tijdens de kramp de tenen richting uw knie duwen en strek hierbij uw been. Hierna is het lekker de plaats waar de kramp heeft gezeten even te masseren.Doordat in de zwangerschap de kringspier tussen de slokdarm en de maag verslapt, komt er soms maagsap in de slokdarm. Met name bij liggen en bukken gebeurt dit. Dit geeft een naar,branderig gevoel met soms misselijkheid tot gevolg. Meestal neemt het toe naarmate de zwangerschap vordert, omdat de buik steeds voller wordt en de maag hierdoor steeds meer in de verdrukking komt. Soms nemen de klachten af op het moment dat het kindje ingedaald is.
Eet geen vet voedsel of pittig gekruid voedsel, drink weinig koffie, drink geen alcohol, drink weinig sinaasappelsap, drink weinig frisdrank met prik, gebruik een extra hoofdkussen ’s nachts of breng het hoofdeinde van uw bed omhoog. U kunt melk drinken of vla eten om tijdelijk minder last van het maagzuur te hebben. Er zijn ook drankjes en tabletten tegen brandend maagzuur die veilig in de zwangerschap gebruikt kunnen worden, vraag het tijdens het spreekuur aan de verloskundige.Onder invloed van hormonen tijdens de zwangerschap kunt u zich als zwangere misselijk voelen. Met name ochtendmisselijkheid is bekend. Dit treedt meestal vroeg in de zwangerschap op en het is ook vaak een teken waaraan vrouwen merken dat ze zwanger zijn. Over het algemeen neemt de misselijkheid na de derde maand van de zwangerschap weer af.
Tips bij misselijkheid: eet ’s morgens voor het opstaan iets (laat uw partner een licht ontbijtje op bed brengen of leg ’s avonds al iets klaar), eet over de gehele dag meerdere kleine hapjes in plaats van een grote maaltijd en vermijd vet en sterk gekruid eten.
Sommige vrouwen braken ook bij de misselijkheid. Dit is normaal. Wanneer u echter alles wat u gegeten en gedronken heeft weer uitbraakt, dan is het geen normale situatie meer. Wendt u zich in dit geval tot uw verloskundige.Obstipatie wordt ook wel verstopping genoemd. Het betekent dat u minder vaak naar het toilet kunt gaan voor de ontlasting of dat u wel drang hebt, maar het niet lukt omdat de ontlasting bijvoorbeeld erg hard is. Het ontstaat meestal doordat hormonen in de zwangerschap de darmen wat langzamer laten werken.
Het is verstandig vezelrijke voeding te eten (zoals pruimen en groentes), per dag twee liter vocht te drinken en voldoende te bewegen. Met deze maatregelen blijft de ontlasting vaak wat zachter en komt het iets frequenter. Blijft de ontlasting hard ondanks het opvolgen van de voedingsadviezen, meldt dit dan aan uw verloskundige.In de zwangerschap komt er meer hormoon vrij die de pigmentatie laat toenemen. Dit is het best te zien aan de donkere streep die zichtbaar wordt tussen uw navel en uw schaambeen. Ook worden de tepels donkerder en kunnen er vlekken ontstaan in het gezicht (zwangerschapsmasker genoemd), ter hoogte van littekens en op plaatsen waar knellende kleding heeft gezeten. De vlekken worden erger in de zon en onder de zonnebank, dus let hiermee op (smeert u zich in met een sunblocker of draag een petje).Door het groter en zwaarder worden van de buik kan er rugpijn ontstaan. Meestal wordt dit laag in de rug gevoeld. Het is beter rugpijn proberen te voorkomen in plaats van te genezen. Enkele tips: zet bij het staan uw voeten recht onder de heupen, buig uw knieën licht en zet uw bekken in de middenstand (u voelt zelf wat de middenstand is door eens naar voren te kantelen en eens naar achteren te kantelen), probeer zo min mogelijk te bukken; buig in plaats daarvan uw knieën wanneer u iets opraapt, draag geen zware dingen meer (boodschappentas met wieltjes / zet een ouder kindje vaker in de kinderwagen), zorg voor een stevig matras.De beleving van seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per vrouw en per zwangerschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seksualiteit. Geslachtsgemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken. Problemen met seksualiteit kunt u altijd met uw verloskundig bespreken. Dit geldt ook voor eerdere, vervelende seksuele ervaringen of als u moeite heeft met een inwendig onderzoek. Als u dit aangeeft, houdt uw verloskundig er ook bij de bevalling rekening mee.

Sommige vrouwen hebben wat last van wat bloedverlies na de gemeenschap. De baarmoedermond wordt in de zwangerschap goed doorbloed. Hierdoor kan de baarmoedermond gemakkelijk iets beschadigen en iets, pijnloos bloedverlies geven. Dit is onschadelijk en betekent niet dat je geen gemeenschap meer mag hebben. Tevens zijn harde buiken na een orgasme heel normaal.Met name de laatste weken slapen zwangeren vaak slecht. Dit komt door het vaak moeten plassen, niet meer lekker kunnen liggen of niet in slaap kunnen komen. Tips: Drink ’s avonds niet al te veel, zodat u iets minder vaak naar het toilet moet. Probeer met behulp van een kussentje tussen uw benen, onder uw buik of in uw rug een zo prettig mogelijke houding te vinden. Elke slaaphouding is prima zolang u zich er goed bij voelt.Spataderen kunnen ontstaan of verergeren in de zwangerschap. Dit komt doordat de wanden van de vaten wat slapper zijn door de hormonen en er een verhoogde druk in de vaten is door vertraagde afvoer van bloed. Spataderen kunnen pijn doen en uw benen kunnen zwaar aanvoelen. Spataderen komen niet alleen in de benen voor, maar kunnen ook in de schaamlippen optreden. Ook hier zijn ze pijnlijk en geven ze een zwaar gevoel. Tips: Probeer niet met uw benen over elkaar te zitten (dit geeft nog meer druk in de benen en de schaamlippen). Probeer tijdens een rustmoment op de dag de benen hoog te leggen.

Vermijd langdurig staan, wandel regelmatig een stukje om de bloedcirculatie te bevorderen, maak af en toe draaiende bewegingen met uw voeten, draag geen hoge hakken en zet het voeteneinde van uw bed wat hoger. Verder kunt u speciale kousen of panty’s dragen die steun aan uw benen geven. Gebruik deze alleen na overleg met uw huisarts. Helaas verdwijnen spataderen niet helemaal na de bevalling.Door de groei van de buik en de borsten kunnen de vezels in de huid soms scheuren. Dit wordt zichtbaar als paarse/roze lijnen op uw buik/borsten. Deze lijnen worden striae of striemen genoemd. Het is niet pijnlijk en niet gevaarlijk. Sommige vrouwen ervaren wel jeuk ter hoogte van de striae.

Niet iedere zwangere krijgt striae. Sommige zwangeren smeren een speciale striaecrême op hun buik en borsten. Helaas is niet bewezen dat dit werkt. Tip: mochten de striae jeuken dan kunt u mentholpoeder of mentholgel op de striae strooien/smeren.

Na de bevalling zullen de paarse/roze lijntjes langzaam in witte/parelmoerkleurige lijntjes veranderen. Ze gaan helaas dus niet meer helemaal weg.Tijdens de zwangerschap is er meer vaginale afscheiding. Deze afscheiding is helder van kleur en ruikt niet. In de laatste weken kan deze afscheiding dunner/waterig worden. Een enkele keer geeft dit wel eens verwarring, omdat dit ook vruchtwater zou kunnen zijn. Vruchtwater heeft echter een typische zoete geur en kan witte vlokjes bevatten wat het onderscheid makkelijker maakt.

Wanneer de afscheiding stinkt, een kleur heeft (bijvoorbeeld geel of groen), bloed bevat, irritatie of jeuk geeft, meldt dit dan aan uw verloskundige. Er kan dan sprake zijn van een bacteriële infectie of schimmelinfectie welke behandeld moet worden.De eerste weken van uw zwangerschap kunt u erg moe zijn. Dit wordt veroorzaakt doordat er veel energie noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het kind en alle aanpassingen in het lichaam. Tip: probeer zoveel mogelijk toe te geven aan de vermoeidheid; doe het wat rustiger aan, ga op tijd naar bed en probeer eens tussen de middag of direct na uw werk even een uurtje te slapen.

Meestal is de vermoeidheid rond twintig weken zwangerschap weer verdwenen. Sommige vrouwen voelen zich dan zelfs beter dan ooit. De laatste weken van de zwangerschap neemt de vermoeidheid meestal weer toe. Dit komt doordat de dagelijkse bezigheden u meer energie kosten in verband met de zware buik en doordat u ’s nachts slechter slaapt. Dit is normaal. Probeer ook nu weer rustig aan te doen en overdag een uurtje te slapen. Het is normaal dat u in de zwangerschap last krijgt van dikke vingers en voeten, u houdt meer vocht vast. Met name in warme zomermaanden komt dit vaak voor. Tip: belangrijk is goed te blijven drinken en voeten regelmatig even hoog te leggen, zodat het vocht weer wat uit de benen kan zakken. Doe op tijd uw ringen af, zodat die niet vast gaan zitten. Na de bevalling zal het vocht langzaam weer verdwijnen.

Soms is vocht vasthouden een teken van een hoge bloeddruk. Vaak gaat het dan gepaard met andere klachten zoals hoofdpijn, sterretjes zien, zich niet lekker voelen. Wanneer u hier last van heeft, meldt dit uw verloskundige dan direct. Zij controleert dan uw bloeddruk en uw urine.