Skip to content

kraambed

De eerste 10 dagen na de bevalling wordt het kraambed genoemd. Tijdens deze tijd herstelt je lichaam van de bevalling en wordt de borstvoeding eventueel op gang gebracht.

Wij komen in de eerste week een paar keer op kraamvisite. We controleren een aantal medische zaken. We bespreken de bevalling en anticonceptie en beantwoorden eventuele vragen.

De kraamverzorgster doet elke dag de controles van jouw en van jouw baby.

Wij doen de hielprik van de baby.

We nemen bloed af van het hieltje als de baby minimaal 72 uur oud is. Het bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes.

Sommige ziektes zijn erfelijk. De meeste ziektes zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Bijvoorbeeld door een medicijn of een dieet.

Je krijgt binnen 5 weken de uitslag van het RIVM.

Bent u onder controle bij de gynaecoloog, (ben je medisch) dan Kan je je ook aanmelden bij ons voor het kraambed. Dit kan zowel telefonisch (06-59059035) als online:

Hielprik / gehoorscreening

Net na de geboorte krijgt de baby een hielprik en wordt het gehoor gescreend.

Voor de hielprik nemen we bloed af van het hieltje als de baby minimaal 72 uur oud is. Het bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes.

Sommige ziektes zijn erfelijk. De meeste ziektes zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Bijvoorbeeld door een medicijn of een dieet.

Het is belangrijk dat deze ziekten snel na de geboorte, gedurende het kraambed, worden ontdekt. Daarmee kan ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van uw kind voorkomen of beperkt worden.

Je krijgt binnen 5 weken de uitslag van het RIVM.

Hier vind je meer informatie over de hielprik:

https://www.rivm.nl/sites/default/files/2019-10/011504_Folder%20Screeningen%20bij%20pasgeborenen_V4_TG.pdf

Voor vertalingen in het Engels, Turks, Arabisch, Chinees, Papiaments, Duits, Frans, Spaans, Portugees en Pools:

https://www.rivm.nl/documenten/screeningen-bij-pasgeborenen

Met de gehoorscreening wordt bepaald of het kind voldoende kan horen voor een normale taalspraakontwikkeling.

Wil je meer informatie over de hielprik en/of gehoorscreening kan dan op:

https://www.rivm.nl/screeningen-bij-pasgeborenen

Hieronder kan je een video bekijken over de gehoorscreening,

https://www.rivm.nl/film-hoe-werkt-gehoortest-oae-screening-120-min#039;Hoe%20werkt%20de%20gehoortest?'%20(OAE-screening,%201:20%20min)

Consultatiebureau

Wij komen tijdens het kraambed, in de eerste week na de bevalling, een paar keer op kraamvisite. We bekijken de controles die de kraamverzorgster bij u en uw baby doet en we beantwoorden eventuele vragen. Aan het einde van de kraamweek komen we nog een keertje langs om de kraamtijd af te sluiten. Tijdens dit gesprek wordt een paar dingen besproken:

De wijkverpleegkundige neemt contact met je op voor een eerste bezoek aan huis. Totdat de wijkverpleegkundige bij je thuis geweest is kan je ons bellen bij vragen en problemen, daarna neemt zij de zorg van ons over. Als je kindje ongeveer vier weken oud is ga je zelf naar het consultatiebureau. Verder krijgt u een oproep voor de gehoortest van het consultatiebureau. Voor meer informatie kunt u kijken op www.cjgrijnmond.nl

Direct na de geboorte krijgt je kindje 1 mg vitamine K toegediend ter bevordering van de bloedstolling, dit is voldoende voor de eerste week. Vanaf de 8e dag na de geboorte moet je zelf elke dag vitamine K aan de baby geven. Aan baby`s die borstvoeding krijgen wordt aangeraden om de eerste drie maanden dagelijks 150 microgram vitamine K te geven. Vitamine K wordt gegeven om (hersen)bloedingen te voorkomen, omdat de pasgeborene van de moeder geen vitamine K-voorraad heeft meegekregen en dit zelf nog niet voldoende kan aanmaken. Als de baby geen borstvoeding, maar volledige kunstvoeding krijgt is er bij het drinken vanaf 500 ml zuigelingenvoeding per dag geen extra vitamine K meer nodig.

Voor meer informatie zie:

https://www.knov.nl/vakkennis-en-wetenschap/tekstpagina/536-2/vitamine-d-en-k/hoofdstuk/790/vitamine-k/

Bij kinderen in de groei wordt de basis gelegd voor een goede ontwikkeling van stevige botten en een gaaf gebit. Vitamine D is belangrijk om calcium uit de voeding op te nemen. Het lichaam maakt deels zelf vitamine D in de huid onder invloed van daglicht. Verder zit vitamine D vooral in halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Aan die producten wordt vitamine D namelijk toegevoegd. In vette vis zit van nature veel vitamine D. Ook leveren vlees en volle melkproducten wat vitamine D. Omdat de dagelijkse voeding en de huid te weinig vitamine D opleveren voor kinderen tot 4 jaar, wordt per dag 10 microgram extra vitamine D geadviseerd door het Voedingscentrum. Vanaf de 8e dag na de geboorte ga je dit zelf aan je kind geven ongeacht of je borst- of kunstvoeding geeft.

Voor meer informatie zie:

https://www.knov.nl/vakkennis-en-wetenschap/tekstpagina/536-2/vitamine-d-en-k/hoofdstuk/790/vitamine-k/

Nacontrole

Een nacontrole is niet verplicht, maar sommige mensen vinden het wel fijn om na te praten over de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Ook kunnen we eventueel uw bloeddruk meten en nogmaals kijken naar het ijzergehalte in uw bloed. Tot slot kunnen de keuze voor anticonceptie bespreken en kunnen er eventuele vragen besproken worden. De nacontrole vindt plaats 6 weken na de geboorte van je baby, je moet hier zelf een afspraak voor maken.

Heeft u een spoed situatie?

Bel dan ons spoednummer: