Kraamzorg

Tot 20 weken mag je nadenken over waar je wilt gaan bevallen en of je thuiskraamzorg wilt of dat je na de bevalling wil verblijven in het geboortcentrum Maasstad. Wij werken nauw samen met kraamzorgbureau SARA. Indien je bij deze kraamzorgbureau wil inschrijven kunnen we een vooraanmelding voor je regelen. Het formulier die je van SARA per post krijgt moet je invullen en terugsturen. Dan sta je definitief ingeschreven.

Indien je wilt verblijven in het geboortcentrum Maasstad: www.geboortehotel.com/reserveren

Geboortehotel Maasstad klikken en invullen. Indien je wilt verblijven in het geboortecentrum Sophia : www.geboortecentrumsophia.nl/inschrijven

Kraampakket

Afhankelijk van je aanvullende ziektekostenverzekering kom je in aanmerking voor een kraampakket. Deze moet je tijdig aanvragen bij je zorgverzekeraar. Het is aan te raden om het kraampakket 6 tot 8 weken voor je uitgerekende datum in huis te hebben. Een kraampakket bevat spullen die je tijdens maar vooral na de bevalling goed kan gebruiken. Indien je geen kraampakket krijgt via je zorgverzekeraar geven we je een lijstje die jezelf kan samenstellen bij een drogist.

Erkenning

Wanneer je niet getrouwd bent, maar wel de biologische vader dan ben je voor de wet niet de vader van het kind.  Als de ouders niet getrouwd zijn, kan de vader het kind erkennen. Door erkenning wordt de vader verantwoordelijk voor het kind, bijvoorbeeld financieel. Voor erkenning door de vader moeten beide ouders een paspoort, gelegaliseerde geboorteakte en akte van huwelijk of ongehuwd-zijn meenemen. Erkenning gebeurt bij de gemeente. Het kan al tijdens de zwangerschap, maar ook daarna.

Erkenning is niet hetzelfde als gezag. De ouder die gezag heeft, kan namens het kind beslissingen nemen. Gezag moet na de erkenning apart aangevraagd worden bij de griffie van het kantongerecht. Let wel, dat erkenning van een kind niet automatisch inhoudt dat dit kind jouw naam gaat dragen. Als een vrouw en een man getrouwd zijn en een kind krijgen, is de erkenning automatisch geregeld.