1e controle

Zodra je weet dat  je zwanger bent, kun je je bij ons aanmelden voor de intake. Het 1e bezoek is uitgebreid: We stellen vragen over je gezondheid van jou, die van je partner, je medische geschiedenis, jullie leefomstandigheden en eventuele voorgaande zwangerschap(pen) en bevalling(en). We geven informatie over het verloop van de zwangerschap, voedings- en leefadviezen. Je krijgt een formulier om bloed te prikken. Dit kan bij een van de prikposten van de STAR.  (Zie:  www.star-mdc.nl/locaties). Je bloeddruk wordt gemeten en je wordt gewogen.

De termijnecho

Wanneer je de echo krijgt, hangt af van de eerste dag van je laatste menstruatie en je cyclus. Indien de zwangerschap tussen de 10-14 weken ligt, kunnen we gelijk de termijnecho verrichten bij de intake door een van de verloskundige echoscopisten. Tijdens de termijnecho wordt de zwangerschapsduur nauwkeurig bepaald en krijg je te horen wanneer je bent uitgerekend. Er wordt ook gekeken of het hartje klopt en of sprake is van een eenling of meerling.

Voor een termijnecho is het handig als je blaas iets gevuld is. De volle blaas tilt de baarmoeder wat omhoog, het kindje is dan beter te zien. De termijnecho wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Daarnaast krijg je informatie over Prenatale screening indien je dit wenst.