Skip to content

Voedingsadviezen

Voor en tijdens de zwangerschap legt een vrouw de basis voor de gezondheid van haar kind. Een goede en veilige voeding helpt om een gezonde start te maken. Tijdens de zwangerschap is een kind volledig afhankelijk van de voeding en voedingsreserves van de moeder. Een gezonde voeding voor zwangere vrouwen betekent eten volgens de Schijf van Vijf. Daarnaast hanteert het Voedingscentrum aanvullende adviezen.

Voedingsadviezen van het Voedingscentrum:

  • Start met het slikken van 400 microgram foliumzuur per dag vanaf het moment dat er een zwangerschapswens is, tot tien weken na de laatste menstruatie.
  • Slik tijdens de zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag.
  • Slik geen supplementen met vitamine A. en eet geen lever of leverproducten. (maximaal 1 broodbeleg per dag)
  • Eet iets meer uit de groep vlees(waren), vis, kip, eieren en vleesvervangers. (In verband met meer ijzerbehoefte tijdens de zwangerschap.
  • Eet twee keer per week vis, waarvan minimaal één keer per week vette vis.
  • Drink geen alcohol vanaf het moment dat er een zwangerschapswens is.
  • Eet niet bewust meer dan voor de zwangerschap.
  • In geval van overgewicht: probeer af te vallen voor de 
    zwangerschap, zodat je met een gezond gewicht de zwangerschap ingaat. Volg tijdens de zwangerschap geen dieet om af te vallen.
  • Calcium is  belangrijk voor een goede botopbouw van je baby. Je krijgt voldoende calcium binnen als je volgens de aanbevelingen 300-450 milliliter aan melkproducten (2-3 glazen) en 40 gram kaas neemt.
  • IJzer Heb je voldoende nodig om de kans op bloedarmoede te voorkomen. Je krijgt genoeg ijzer binnen door bijvoorbeeld volkorenbrood en vlees of een vegetarische keuze met toegevoegd ijzer te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op.

Probeer besmetting met Listeria te vermijden. Dit is een bacterie die bij zwangerschap kan leiden tot een miskraam of een vroeggeboorte. De kans op besmetting met deze bacterie is zeer klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Listeria kan aanwezig zijn in gekoelde producten die zonder verhitting worden gegeten, zoals vleeswaren of zachte schimmelkazen. (gerookte zalm, brie, verse haring)

Probeer ook besmetting met Toxoplasmose te vermijden. Dit is een parasiet die bij zwangerschap kan leiden tot een miskraam of ernstige schade bij het ongeboren kind. Het zit met name in uitwerpselen van katten.

Verschoon daarom zelf niet de kattenbak. Als het niet anders kan verschoon het dan met handschoenen.

Toxoplasmose kan ook voorkomen in rauw vlees.

Eet daarom geen:

  • Rauw vlees, bijvoorbeeld niet gegaarde biefstuk, rosbief en tartaar.
  • Rauwe vleeswaren, bijvoorbeeld ossenworst en filet américain.
  • Gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, bijvoorbeeld salami en rauwe ham.

Je mag deze producten eten indien ze zijn verhit boven de 70°C of voor minimaal 2 dagen invriest bij -12°C. 

Verhitten en invriezen doodt de parasiet.

Wees voorzichtig met verontreinigd voedsel zoals zware metalen en dioxines. Een langdurig te hoge inname van verontreinigingen kan schadelijk zijn voor het kind,

Dit zit o.a. in:

  • Roofvissen, zoals haai, koningsmakreel, zwaardvis, tegelvis en tonijn (uitgezonderd tonijn uit blik, in verband met maximaal vastgestelde hoeveelheden die aanwezig mogen zijn in vis uit blik).
  • Wilde paling en wolhandkrab uit Nederlandse wateren.

Wees voorzichtig met kruiden en kruidenpreparaten.

Nuttigen van cafeïne rijke producten zoals koffie, thee en cola beperken tot 1 glas/kop per dag.

In Zoethout en drop zit glycyrrhizine. Deze stof kan de bloeddruk verhogen. Vandaar dat uit voorzorg wordt aangeraden om maximaal een paar dropjes per dag te eten en niet te veel zoethoutthee te drinken.

Op de site van de voedingscentrum kan je informatie vinden over heel veel producten. Ook bereidingswijze per product kan verschillen of je het mag eten tijdens de zwangerschap of juist niet.

Zie: https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/zwanger/wat-kan-ik-wel-en-niet-eten-tijdens-mijn-zwangerschap-.aspx

Ook heeft het voedingscentrum gratis een handige app ontwikkelt: ZwangerHap. 

Naast het opzoeken van producten, kun je daar ook volgen hoe de baby groeit in de buik. Verder kun je in de app veiligheidswaarschuwingen krijgen, bijvoorbeeld als er een bacterie in een product is gevonden.

Heeft u een spoed situatie?

Bel dan ons spoednummer: