Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit hoe het dit keer zal gaan. Wanneer gaat het beginnen? Hoe zul je reageren op de weeën? Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft het op haar eigen manier. Hoe jij je voelt als je kindje geboren wordt, kan dus niemand je vertellen. Wel wat er tijdens een bevalling met je gebeurt en hoe je je daar zo goed mogelijk op kunt voorbereiden.
Aantal tips:
- Probeer uitgerust en fit je bevalling in te gaan zo hou het namelijk langer vol.
- Luister niet naar de verhalen van je omgeving, zij kunnen je alleen maar angstiger maken.
- Probeer het positieve eruit te halen, de pijn is tijdelijk en krijgt er wat moois voor terug.
- Neem een warme douche of ga in bad liggen, door warmte kan je beter ontspannen.
- Tijdens het opvangen van je weeën hoef je niet op je bed te liggen, sommige vrouwen kunnen de weeën staand beter opvangen.
- Als je veel last van rug weeën hebt helpt het wanneer gemasseerd wordt of tegendruk wordt gegeven onder in de rug. Dit zou bijvoorbeeld je partner kunnen doen.
Ondanks een goede voorbereiding en het toepassen van bovenstaande tips komt het voor dat vrouwen de pijn tijdens de bevalling onverdraaglijk vinden en pijnstilling willen.
In de Regio Rotterdam zijn er de volgende mogelijkheden.
Lachgas:
Bestaat voor de ene helft uit zuurstof en voor de andere helft uit distikstofoxide. Deze wordt via een kapje ingeademd door de barende en zorgt ervoor dat de pijn op een snelle manier afneemt. Lachgas is te krijgen in het Geboortecentrum Sophia en het Ikazia ziekenhuis. Lachgas wordt toegediend door je verloskundige. Mocht je hier nog meer over willen weten vraag het gerust aan je verloskundige.
Pethidine:
Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine lijkt op morfine. Het werkt binnen een half uur en werkt 2 tot 4 uur.
Pompje met Remifentanyl:
Remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een slangetje in de arm (infuus), dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven.
Als je kiest voor Remifentanyl verwijzen we je door naar de gynaecoloog, je bevalling wordt dan medisch.
Ruggenprik:
Een ruggenprik (epiduraal) wordt gezet door de anesthesist, het kan dus alleen in het ziekenhuis worden gegeven. Ongeveer iets onder het midden van je rug spuit anesthesist een verdovingsvloeistof in. Vanaf onder je borsten ben je verdoofd, je voelt meestal geen pijn, maar wel een druk. Er wordt een slangetje in de rug geplaatst waardoor continu via een pomp verdovingsvloeistof wordt toegediend.
Je krijgt een katheter omdat je geen controle hebt over je blaas. Infuus wordt vooraf ingebracht om vocht toe te dienen bij eventuele bloeddrukdaling. Vanaf dat het ruggenprik is geplaatst moet je op bed blijven.
Als je een ruggenprik krijgt verwijzen we je naar de gynaecoloog, je bevalling wordt dan medisch.
Als je tijdens de bevalling pijnstilling nodig hebt wordt er op dat moment met de gynaecoloog besproken wat het beste past in jouw situatie.
Voor meer informatie over bevalling en pijnstilling kan je kijken op:
https://deverloskundige.nl/bevalling/subtekstpagina/77/pijnbehandeling-met-medicijnen/
https://deverloskundige.nl/uploads/deverloskundige.nl/knov_client_downloads/41/file/KN_folder_A5_bevalhoudingen_HR_digitaal.pdf
https://deverloskundige.nl/uploads/deverloskundige.nl/knov_client_downloads/42/file/Volledige_folder_pijn_herziening_okt_2014.pdf