Skip to content

Groei kalender

De informatie van deze pagina is afkomstig van Oei, ik Groei! 

Week 01: Nog niet echt zwanger
Week 01: Nog niet echt zwanger
Week 1 van je zwangerschap is heel bijzonder. Juist omdat deze week wel als week 1 telt, maar je nog niet zwanger bent! Toch is er een goede reden dat we hier beginnen met het tellen van de zwangerschap. Je kunt namelijk nooit precies voorspellen op welke dag je zwanger wordt. Wel weten we dat je het meest vruchtbaar bent midden in je cyclus wanneer de eisprong plaatsvindt.

Toch wil dat niet zeggen dat je in het begin of aan het eind van je cyclus niet zwanger kunt raken. Soms komt de eisprong op een eerder of later moment in de cyclus en dan ben je dus vruchtbaar. Om al die twijfels van datums wanneer je zwanger bent geworden weg te nemen, tellen we de zwangerschap gewoon vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. We gaan er dan vanuit dat je ongeveer 40 weken later zult bevallen. Een gezonde zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Foliumzuur Misschien slikte je al foliumzuur omdat je zwanger wilde worden. Ga hier mee door tot je zeker weer dat je 10 weken zwanger bent.
Week 01: Nog niet echt zwanger
Week 02: De eicel wordt bevrucht!
Week 02: De eicel wordt bevrucht!
Vrouwen die een regelmatige cyclus van vier weken hebben, krijgen aan het eind van deze week een eisprong. Aan je baarmoeder zitten twee dunne kanaaltjes, de eileiders, en aan het eind van deze eileiders zitten de eicellen. Iedere maand komt er een eicel tot rijping. Deze eicel ‘springt’ de eierstok uit als deze rijp is en dat noem je de eisprong. Vervolgens gaat de rijpe eicel door de eileiders naar de baarmoeder. Daar wordt de eicel bevrucht en begint een nieuw leven.

Eicellen zijn veel groter dan zaadcellen, ook wel spermatozoïden genaamd. Nog een verschil is de rust die ze hebben. Eicellen ‘springen’ dan wel de eierstokken uit, maar daarna zweven ze rustig richting de baarmoeder waar ze een zaadcel afwachten. De mannelijke cellen zijn veel minder rustig. Bij de zaadlozing komen er talloze zaadcellen vrij die allemaal hun weg naar de eicel als eerste willen bereiken.

De meeste zaadcellen zullen echter nooit zover komen. Ze sterven al vrij snel af omdat er iets aan ze mankeert. Sommige hebben dubbele koppen, andere geen staart en nog weer anderen zijn gewoon te zwak om dit gevecht te kunnen winnen. Van de paar zaadcellen die als eerste bij de eicel komen is er maar een winnaar. Degene die als eerste met zijn kopje in de eicel is gekomen zal uiteindelijk doorgroeien tot een prachtige baby. De andere zaadcellen maken geen kans meer. De eicel sluit zich hermetisch af en de zaadcellen die niet hebben gewonnen sterven af.

Jongen of meisje?

Meer dan de helft van de mensen wil graag het geslacht van de baby weten voor ze gaan bevallen. Daar moet je alleen op wachten tot dat te zien is op de echo, vanaf een week of zeventien. Maar… met deze test kun je nu al een idee krijgen of jij straks roze of blauwe muisjes serveert.
Week 02: De eicel wordt bevrucht!
Week 03: Je lichaam maakt het hormoon HCG aan
Week 03: Je lichaam maakt het hormoon HCG aan
De eerste tekenen?

Dat je lichaam en je humeur onder invloed staan van hormonen, merk je misschien nu al. Dat is niet zo gek. Vanaf het moment dat de eicel bevrucht is, gaat je lichaam als een gek aan het werk om je baby een veilige groeiplaats in de baarmoeder te verschaffen. Meteen na de bevruchting begin je het HCG hormoon aan te maken. Dit hormoon is niet alleen verantwoordelijk voor de veilige groeiplek voor je baby, maar ook voor de zogenaamde zwangerschapskwaaltjes. Sommige van die kwaaltjes kun je nu al merken. Maar let op: niet iedereen ervaart deze kwaaltjes! Als je dus niets merkt wil dat niet zeggen dat je niet zwanger bent.

Misselijk

Niet voor niets is dit zwangerschapskwaaltje een van de bekendste. Veel vrouwen zijn misselijk in het begin van de zwangerschap. Zelfs in deze eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn. Vervelend, maar wel een leuk teken!

Jeukende en brandende borsten Je borsten zullen onder invloed van de nieuwe hormonen heel wat in omvang groeien. De melkklieren maken zich klaar om over een paar maanden je baby van de beste melk te voorzien… en dat voel je! Soms voelen de borsten niet alleen jeukend aan, maar kun je zelfs een pijnlijk gevoel in de borsten krijgen. Meestal gaat het om relatief korte pijnscheuten.

Lees meer over de verschillende zwangerschapskwalen

Zwangerschapstest

Volgende week kun je eindelijk de zwangerschaps- test doen. Deze is betrouw- baar vanaf het moment dat je één dag over tijd bent. Nog even wachten en dan weet je het zeker!
Week 03: Je lichaam maakt het hormoon HCG aan
Week 04: Tijd om te testen
Week 04: Tijd om te testen
Zwanger Week 4

Vanaf de bevruchting zijn de eicel en zaadcel versmolten met elkaar en hebben zich al talloze keren gedeeld. Twee cellen werden vier cellen. Vier werden er acht. Acht werden er zestien. Nu is er al een echt klompje van cellen ontstaan. Er gebeurt iets bijzonders rondom de vijfentwintigste dag. De klomp cellen verdeelt zich in drie lagen. De bovenste laag zal zich ontwikkelen tot het zenuwstelsel en de zintuigen. De middelste laag tot de spieren, bloedvaten, nieren, geslachtsorganen en botten. En de onderste laag ontwikkelt zich tot het ademhalingsapparaat en het maagdarmkanaal. De klomp cellen krijgt nu ook een andere naam. Vanaf nu heet je buikbaby een embryo!

Doen!

Ook al ben je nu waarschijnlijk niet echt bezig met de praktische kant van je zwangerschap, je doet er wel verstandig aan om over sommige dingen na te denken en sommige zaken te regelen.

 • Je kunt je opgeven voor Moeders voor Moeders. Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Hieruit wordt het hCG-hormoon gewonnen, dat wordt gebruikt voor het maken van medicijnen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Je helpt dus vrouwen die moeilijk zwanger kun worden.

 • Geef meteen door aan je apotheek en je huisarts dat je zwanger bent.

 • Weet de do’s en dont’s van zwangere vrouwen!

Tijd om te testen

De dagen die je hebt moeten wachten tot je eindelijk de zwangerschapstest kon doen, leken maanden te duren. Nu is het zover. Aan het eind van deze week kan je, vanaf het moment dat je een dag over tijd bent, een zwangerschapstest doen. Je kunt deze test gewoon bij de drogist of apotheek kopen en je hebt er geen dokters-recept voor nodig. De thuistesten kun je tegen-woordig op ieder tijdstip van de dag doen en ze zijn net zo betrouwbaar als de test die de huisarts kan doen.

Ook al lijkt het dus een simpel iets, houd wel rekening met de emoties die onlosmakelijk aan deze test verbonden zijn. Test dus niet ‘even tussen neus en lippen door’, maar plan er een mooi moment voor. Een moment waarop jullie samen kunnen genieten als de test positief is of samen verdrietig kunnen zijn als je geen streepje ziet verschijnen.
Week 04: Tijd om te testen
Week 05: Zwangerschapskwaaltjes misselijk en moe
Week 05: Zwangerschapskwaaltjes misselijk en moe
Zwanger Week 5

Als je in je buik zou kunnen kijken, zou je echt verbaasd staan over alles wat je zou zien! Niet alleen je baarmoeder is zich aan het ontwikkelen tot een veilige groeiplek, maar je buikbaby ontwikkelt zich in een razend tempo. In een paar weken is er een heuse transformatie gekomen van twee losse cellen tot een embryo met beginnende armpjes en beentjes!

Vorige week leek je buikbaby nog meer op een kikkervisje. Nu zie je al bobbeltjes ontstaan daar waar de armen en benen zich gaan vormen. Je buikbaby is nu twee millimeter groot en dus met het blote oog te zien. Als je even in je buik zou kunnen kijken tenminste …

Doen!

Als je acht à negen weken zwanger bent, ga je voor de eerste keer naar de verloskundige. Een leuk en spannend moment. De verloskundige is je steun en toeverlaat tijdens de zwangerschap. Het is dus erg belangrijk dat je het goed met haar, of hem, kunt vinden. Informeer nu alvast bij andere moeders over de verschillende verloskundigen in de buurt. Heb je een verloskundigenpraktijk gevonden waar je je goed bij voelt? Maak dan alvast een afspraak.

Je buik verandert en jij ook

Je weet pas een week zeker dat je zwanger bent. Toch hebben deze afgelopen zeven dagen vast en zeker een enorme verandering bij jou teweeggebracht. Je bent verantwoordelijk voor een leven dat bij jou in je buik groeit. Alsof jouw emotionele hergeboorte van vrouw tot moeder nog niet genoeg is om te verwerken, is je lichaam ook nog continu aan het veranderen. Wellicht krijg je steeds meer last van het HCG hormoon, dat verant- woordelijk is voor de zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid en vermoeid- heid.

Misschien heb je iedereen al verteld dat je zwanger bent, of misschien heb je besloten dit nog even als intiem geheim voor je te houden tot de kans op een miskraam aanzienlijk kleiner is. Die keus is natuurlijk aan jou. Zolang je maar geniet van deze start van een prachtige periode in je leven, is alles goed.
Week 05: Zwangerschapskwaaltjes misselijk en moe
Week 06: Het hartje van je buikbaby klopt!
Week 06: Het hartje van je buikbaby klopt!
Zwanger Week 6

Als je even kon luisteren in je buik zou je… het hartje horen! Vanaf deze week klopt het hartje van je baby en heeft hij ook een primitieve bloedsomloop. Dat wil nog niet zeggen dat het hart van je buikbaby nu ook het bloed rondpompt in zijn lijfje. Daar is het nog te vroeg voor. De basis van de bloedsomloop wordt nu aangelegd en zal zich in de komende weken verder gaan ontwikkelen. Het hartje klopt wel, maar zal zich nog veel verder moeten ontwikkelen in de buik voor je buikbaby in staat is te overleven buiten de buik.

Koester je lichaam

De veranderingen die de zwangerschap op je lichaam heeft begin je nu niet alleen te voelen, maar ook te zien. Je borsten zijn groter, je hebt misschien wat meer pukkeltjes en je straalt, of je ziet er juist afgepeigerd uit. Allemaal dingen die heel normaal zijn als je zwanger bent. Probeer vooral te genieten, maar luister ook naar je lichaam. De signalen die je merkt en ziet moet je niet verwaarlozen. Neem je rust en verwen jezelf.

Ga eens een keertje naar de schoonheidsspecialiste of vraag je partner om een lekkere massage. Je hebt het verdiend! Door vanaf het begin van de zwangerschap je lichaam goed te verzorgen voorkom je restverschijn- selen van de zwangerschap, die je de rest van je leven met je meedraagt.
Week 06: Het hartje van je buikbaby klopt!
Week 07: Je baarmoeder groeit ruimte voor je baby
Week 07: Je baarmoeder groeit ruimte voor je baby
Zwanger Week 7

Ook al ben je nog maar zeven weken zwanger, je baby groeit al enorm. Daar waar hij een paar weken geleden nog het uiterlijk van een kikkervisje had, krijgt hij nu al bovenlipjes! Zijn hele gezichtje begint zich af te tekenen. De komende tijd zal dat steeds verfijnder worden. Ook in het hoofdje is al een hoop ontwikkeld. Het gehoororgaan is in de basis al aangelegd. Horen kan hij nog niet. Dat duurt nog dertien weken. Zijn hartje heeft nu vier hartkamers, net als wij en kan het bloed al rondpompen. Je merkt het: je buikbaby begint al echt op een mensje te lijken. Hij is zelfs al zo sterk dat hij deze week voor de eerste keer op eigen krachten kan bewegen! Jammer genoeg merk je dat nog niet.

Hij heeft nog zoveel ruimte dat je dat nog niet kunt voelen. De bobbeltjes die je baby aan zijn lijfje had zijn nu uitgegroeid tot armpjes en beentjes. Sterker nog, aan die armpjes zitten al handjes met vingertjes, en aan de beentjes al voetjes en teentjes! Je baby is, hoe krachtig hij ook is, nu nog maar 1,5 centimeter groot.

Ruimte maken!

Ook al is je buikbaby nog niet zo groot, je baarmoeder is dat wel! Je zult misschien al hebben gemerkt dat je vaker naar de wc gaat of denkt dat je naar de wc moet. Dat komt doordat de baarmoeder op je blaas drukt. Deze geeft het signaal af dat je naar het toilet moet. Je buik en alles wat erin zit moet zich opnieuw aan- passen en alles verschuift een beetje. Ruimte maken voor de baby! De komende maanden zal dat ruimte maken nog vaak gebeuren. Meestal heb je hier niet echt last van, maar je kunt het wel merken.
Week 07: Je baarmoeder groeit ruimte voor je baby
Week 08: Klaas Vaak brengt vaker verrassingsbezoekjes
Week 08: Klaas Vaak brengt vaker verrassingsbezoekjes
Zwanger Week 8

Deze week schenkt je baby extra aandacht aan het ontwikkelen van zijn botten. Hij had al een geraamte van heel flexibele botten, maar deze week beginnen de botten te verbenen. Dat wil zeggen, harder te worden en minder flexibel te zijn. Sommige botten verbenen niet. Dit is het kraakbeen. Dat blijft ons hele leven flexibel. Het verbeningsproces dat nu begint zal niet klaar zijn voor hij geboren wordt. Sterker nog, dit gaat het hele leven door. Onze botten worden steeds harder en minder flexibel. Hierdoor komt het ook dat oude mensen eerder botten breken.

Maar voor je baby in die fase zit, zijn we heel wat jaren verder! Het gezichtje van je buikbaby is nog steeds druk bezig zich te ontwikkelen. Hij heeft al oogjes, maar nog geen iris. Ook heeft hij nog geen oogleden die open en dicht kunnen. Tot nu toe heeft hij zijn ogen de hele tijd open, maar hij ziet nog niets. Je buikbaby is nu 2,5 centimeter groot!

Klaas Vaak

Misschien ben je vanaf dag één van de zwangerschap al moe, of misschien viel je tot nu toe in de categorie gelukkige vrouwen met een ‘boost’ aan energie. Toch is het heel normaal dat je juist nu extra moe bent. Vaak word je zelfs overvallen door de moeheid. Klaas Vaak brengt steeds vaker verrassingsbezoekjes op de meest onhandige tijden. Het is heel normaal dat je in deze fase van de zwanger- schap overdag even een hazenslaapje doet of gewoonweg even lekker op de bank kruipt zonder iets te doen. Juist door op tijd je rust te nemen voorkom je dat je overvallen wordt door de slaap.
Week 08: Klaas Vaak brengt vaker verrassingsbezoekjes
Week 09: Je borsten maken zich klaar voor borstvoeding
Week 09: Je borsten maken zich klaar voor borstvoeding
Zwanger Week 9

Je buikbaby is druk bezig geweest de botten in zijn lijfje te verstevigen en te verfijnen. Dat resultaat kun je nu aan zijn gezichtje zien. De verhoudingen en verfijningen van de botstructuur van zijn gezichtje maken hem tot een echt super lieve buikbaby. In de kaakjes die hij heeft ontwikkelt, beginnen nu ook de twintig kiemen voor de tandjes te ontstaan.

Die kiemen blijven zich voorlopig ontwikkelen, tot de kiemen tandjes zijn geworden en ze doorkomen. Daar moet je nog wel even op wachten. Gemiddeld komen de eerste tandjes door als je baby zes maanden is en dus ook al hapjes eet en rechtop kan zitten. Je buikbaby is nu 3,5 centimeter.

Van banden tot borsten

Er groeit van alles in en aan je lichaam. Twee dingen die groeien springen er bijna letterlijk uit: je decolleté heeft proporties aangenomen die je bij jou nog niet eerder had gezien. Je borsten maken zich klaar voor de borst- voeding. Je zult misschien al hebben gezien dat de tepels groter en donkerder zijn geworden. Vaak zijn je borsten en tepels ook gevoeliger. Dat is allemaal heel normaal. Verzorg je borsten goed en zorg voor een goede ondersteuning.

Een zwangerschapsbeha is hier ideaal voor. Deze groeit met je borsten mee en geeft de nodige ondersteuning zonder af te knellen. Maar niet alleen je borsten groeien, ook je baarmoeder ontwikkelt zich in rap tempo. Je baarmoeder ‘hangt’ als het ware aan de banden in je buik. Die banden dragen dus eigenlijk de baarmoeder. Je kunt je voorstellen dat deze enorme groei en toename aan gewicht dan ook veel van die banden eist.

Soms voel je dat de banden pijn beginnen te doen, bijvoor- beeld als je moe bent, lang hebt gelopen of wanneer je niest. Op zich kan dat geen kwaad. Als de pijn echt te erg wordt, kan je advies inwinnen bij de verloskun- dige. Maar dat zal nu zeker nog niet het geval zijn.
Week 09: Je borsten maken zich klaar voor borstvoeding
Week 10: Slik supplementen voor zwangere vrouwen
Week 10: Slik supplementen voor zwangere vrouwen
Zwanger Week 10

De schedel, de botten rondom zijn hoofdje, zijn nog niet zo verbeend dat ze wittig zijn. Nu zijn ze nog vrij transparant. Je kunt de hersentjes dus nog door de schedel heen zien! Ook in het lijfje van je baby gebeurt veel. In zijn buik ontwikkelen de lever en de maag zich in rap tempo deze week. Hij begint aan een heuse groeispurt, waarin hij twee centimeter per week groeit! Nu is hij al (gemiddeld) 4,5 centimeter lang en weegt al 4 gram.

Doen!

 • Kraamzorg aanvragen

 • Uitzoeken welke vorm van kinderopvang bij jullie past en jullie baby alvast inschrijven bij meerdere kinderdagverblijven. In sommige steden zijn de wachtlijsten flink, dus kun je maar beter op tijd inschrijven.


 • Misselijk

  Het is niet zo gek als je je deze week ziek, zwak en misselijk voelt. Het hormoon HCG is nu namelijk het hoogst. Na deze week zal het iets afnemen en voelen de meeste vrouwen zich weer wat fitter en energieker. Als je foliumzuur slikt, dan kun je daar nu mee stoppen. Het is aan te raden om een voedingssupplement speciaal voor zwangere vrouwen te slikken. Hierin zitten alle vitaminen (waaronder foliumzuur) en mineralen die je naast gezonde voeding nodig hebt.
Week 10: Slik supplementen voor zwangere vrouwen
Week 11: Je kunt je baarmoeder voelen
Week 11: Je kunt je baarmoeder voelen
Zwanger Week 11

Je baby heeft nu de eerste belangrijke fase in zijn ontwikkeling afgerond. Gedurende de eerste tien weken wordt alles in de basis aangelegd. Eigenlijk heb je nu een compleet mini-mensje in je buik. Hij moet natuurlijk nog wel veel groeien en alles wat hij in de basis al heeft aangelegd moet zich nog verder ontwikkelen. Daar gaat hij de komende periode dan ook mee door. Ook de groeispurt, waar hij vorige week aan begonnen is, gaat voorlopig nog door. Dat merk je misschien aan je lichaam. Je bent wat vaker moe. Heel erg logisch, want je buikbaby is in rap tempo gegroeid en is nu al (gemiddeld) 5,5 centimeter lang en hij weegt 7 gram!

Doen!

Denk alvast na of je een zwangerschapscursus wilt volgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor zwangerschapsgym, -yoga of ‘Samen Bevallen’. In sommige steden moet je je al ruim op tijd opgeven.

Je kunt je baarmoeder voelen

Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen. Doe dit met alle vinger- toppen tegelijk. Voel je die harde rand? Een soort rubberen bal? Dat is je baarmoeder! Nu zal het ook niet lang meer duren voor je al een klein ‘echt’ buikje zult hebben. Als de rand van de baarmoeder echt helemaal onder het schaambeen uit komt kan de baarmoeder zich hier niet meer achter verstoppen.
Week 11: Je kunt je baarmoeder voelen
Week 12: Je kan het hartje horen kloppen
Week 12: Je kan het hartje horen kloppen
Zwanger Week 12

Als je nu in je buik zou kunnen kijken, zou je zien of je een zoon of een dochter krijgt! Deze week zijn namelijk de uitwendige geslachtorganen zichtbaar geworden. Vanaf de conceptie stond natuurlijk al vast of je een jongetje of meisje kreeg. Het gezichtje van je buikbaby wordt ook steeds verfijnder. Zijn stembanden begint hij nu te ontwikkelen. Het zal nog wel een paar maanden duren voordat hij deze voor de eerste keer kan gebruiken!

Daar waar zijn oogjes een paar weken geleden nog continu open waren, zijn ze nu dag en nacht dicht. Deze oogleden beschermen het oog dat nog volop aan het ontwikkelen is. De donkere vlek die zich achter de gesloten oogleden bevindt, zal binnenkort de pupil worden. Je buikbaby is nu 6,5 centimeter lang en hij weegt 14 gram.

Het hartje horen kloppen

Je buikbaby’s hartje klopt al een paar weken, maar bij de verloskundige hoor je het voor de eerste keer. Een emotioneel en gek moment. Je zult namelijk horen dat het hartje van je buikbaby veel sneller klopt dan dat van ons. Het klopt wel zo’n 150 slagen per minuut! En er is nog een mijlpaal: die van 12 weken. Vanaf nu is de kans op een miskraam aanzienlijk kleiner. Als je je zwangerschap tot nu toe geheim hebt gehouden, breekt nu de tijd aan om iedereen het blije nieuws te vertellen.

Ook aan je lichaam merk je weer enkele veranderingen. Rondom de tepels zie je misschien opgezwollen aderen komen, of je borsten lijken in een soort marmer te veranderen. Dit is heel normaal tijdens de zwangerschap. De ‘striae’ in je borsten kun je nooit helemaal voorkomen.
Week 12: Je kan het hartje horen kloppen
Week 13: Je lichaam is gewend aan zwanger zijn
Week 13: Je lichaam is gewend aan zwanger zijn
Zwanger Week 13

Je baby is nu al 7,5 centimeter en hij weegt 23 gram. Hij is al een vrijwel compleet mensje. Aan het eind van deze week zit alles erop en eraan, al is hij natuurlijk nog veel te klein om geboren te worden. Hij heeft alle onderdelen van zijn lichaampje nu ontwikkeld en gaat de komende maanden besteden aan het groter groeien, krachtiger worden en nog eens groter groeien.

Ook zal hij de lichaamsdelen en organen die hij heeft ontwikkeld verder gaan verfijnen. In dertien weken is hij van twee losse celletjes gegroeid tot een mini-mensje en dat kun je dus terecht een enorme groeispurt noemen. Je baby groeit nu sneller dan in welke fase van de zwangerschap dan ook. Zijn hoofdje is in verhouding nog erg groot.

Doen!

 • Regel je zwangerschapsverlof. Het lijkt vroeg, maar door dit nu al te regelen maak je het jezelf, en het bedrijf waar je werkt, een stuk makkelijker. Waarschijnlijk vraagt je werkgever je om een zwangerschapsverklaring. Deze kan je verloskundige je geven.

 • Blijf gezond eten en eet niet voor twee! Je voelt je beter en krijgt misschien wat meer trek in de lekkere dingen, zoals een glaasje wijn of een paar koppen koffie. Toch is dit niet verstandig! Lees meer over eten en drinken tijdens de zwangerschap.


Van lasten naar lusten

Nog even regeert het hormoon HCG, dat verantwoordelijk is voor de kwaaltjes, over je lichaam. Toch heb je hier nu waarschijnlijk al wat minder last van. Je voelt je steeds lekkerder in je vel zitten en je lichaam is gewend aan het zwanger zijn. Veel vrouwen krijgen nu ook weer meer zin om te vrijen. Vrijen tijdens de zwangerschap is absoluut niet schadelijk voor de buikbaby.
Week 13: Je lichaam is gewend aan zwanger zijn
Week 14: De vingertjes en teentjes krijgen steeds meer vorm
Week 14: De vingertjes en teentjes krijgen steeds meer vorm
Zwanger Week 14

Deze week neemt de placenta het werk over van de dooierzak. Deze zorgt ervoor dat je buikbaby voeding en zuurstof binnenkrijgt. Wat jij eet en drinkt komt in je bloed terecht en via jouw bloed in de placenta en dus bij je baby. Je baby is en blijft dus afhankelijk van jouw gezonde eetpatroon. De groeispurt, waar je buikbaby al mee bezig was, is voorlopig nog niet voorbij! De afgelopen week is hij anderhalve centimeter gegroeid en hij is nu dus al negen centimeter lang en hij weegt 43 gram. Speciale aandacht besteedt hij aan het verder ontwikkelen, groeien en sterker maken van zijn gewrichten, spieren en nieren.

Zijn mondje doet hij af en toe open. Zo begint hij langzaam het slikken te oefenen. Echt slikken doet hij nu nog niet. Niet alleen zijn mondje beweegt hij, maar ook zijn hele lichaampje. Nog steeds kun je daar niets van voelen. Toch zal dat niet heel erg lang meer duren! Ook de uiteindes van zijn lichaampje worden steeds verfijnder. De vingertjes en teentjes lijken steeds meer op de vingertjes en teentjes van en pasgeboren baby. Binnenkort krijgt hij nageltjes.

Doen!

 • Het lijkt vroeg, maar ga nu alvast nadenken over alles wat je nodig hebt voor je baby na de geboorte: de babyuitzet. Op die manier heb je de tijd om de leukste spulletjes te verzamelen en voorkom je dat je alle uitgaven in één keer moet doen.

 • Als je nog dingen wilt verbouwen aan je huis, doe je er verstandig aan dit nu op te pakken. Nu ben je nog mobiel en kan je zo’n klus aan. Toch kun je niet alles doen. Pas bijvoorbeeld op met het verven en tillen.


Van een lach tot tranen met tuiten

Dat veel zwangere vrouwen wat emotioneler zijn dan voorheen, was je waar- schijnlijk al duidelijk. Door de hormonen ben je gewoon wat gevoeliger. Deze week zul je merken dat je emotioneel nog heftiger reageert. Opeens ben je ontzettend blij, dan weer heel verdrietig en huil je tranen met tuiten. Vaak zelfs zonder direct aanwijsbare reden. Een geruststellend gevoel geeft het je als je je bedenkt dat deze heftige emotionele buien binnenkort weer verdwijnen. Het hoort er nu gewoon even bij.
Week 14: De vingertjes en teentjes krijgen steeds meer vorm
Week 15: Je buikbaby is nu een foetus
Week 15: Je buikbaby is nu een foetus
Zwanger Week 15

Officieel gezien heette je buikbaby tot nu toe ‘embryo’. Dit is dan ook de medische term voor jouw wereldwondertje. Zijn officiële naam is vanaf deze week ‘foetus’, wat Latijn is voor ‘kind’. Je buikbaby krijgt deze week allemaal piepkleine haartjes op zijn lichaam. Dit noem je lanugo haartjes. De haartjes hebben nu nog niet direct een functie, maar over een paar weken wel. Tegen die tijd gaat hij zich met een soort witte ‘crème’ insmeren om zijn huid te beschermen tegen het vruchtwater. Die crème hecht beter aan de haartjes. Je buikbaby is nu 10 centimeter lang en hij weegt 70 gram.

Doen!

Je lichaam begint nu een ander hormoon dan de afgelopen weken aan te maken. En daar moet je lijf zich weer even op instellen. Verwen jezelf daarom eens extra. Neem een lekker masker, vraag je partner je voeten te masseren, loop even langs bij de kapper. En ook al voel je je perfect en merk je niets van die hormonale veranderingen, lekker blijven al deze dingen toch om te doen!

Is dat je baby?

Sommige vrouwen hebben vanaf deze week het voorrecht hun buikbaby te voelen! Over het algemeen zijn dit alleen vrouwen die al een kindje hebben en dus zwanger zijn ‘op herhaling’. Toch wil dat niet zeggen dat je je buikbaby deze week gegarandeerd al voelt. Soms moet je gewoon nog even geduld hebben.
Week 15: Je buikbaby is nu een foetus
Week 16: HCG maakt plaats voor het hormoon progesteron
Week 16: HCG maakt plaats voor het hormoon progesteron
Zwanger Week 16

Je baby is en blijft bezig met de grootste groeispurt van zijn hele leven. Hij is nu 15 centimeter lang en hij weegt 100 gram. Hij kan niet eens meer in zijn geheel via een echo in beeld gebracht worden! Weer een mijlpaal… wat gaat de tijd snel. Geniet ervan!

HCG maakt plaats voor progesteron

Tot nu toe stond jouw lichaam onder invloed van het hormoon HCG. Dat hormoon was verantwoor- delijk voor die bekende en typische zwangerschaps-kwaaltjes. Vanaf deze week neemt het hormoon proges- teron het over van het hormoon HCG. Helaas wil dit niet zeggen dat je vanaf nu totaal geen zwangerschaps- kwaaltjes meer hebt. De typische kwaaltjes maken nu plaats voor het ‘weke lichaam en de weke geest’. Progesteron is namelijk een echte weekmaker. Je wordt letterlijk en figuurlijk een zachter mens. Dit proces gaat echter zo geleidelijk dat je het niet als kwaaltje zult ervaren. Vanaf nu ben je weer ‘queen of the world’. Je zult ook merken dat je niet meer zo vaak naar het toilet hoeft.

Dat komt doordat je baarmoeder nu boven je schaambeen uit komt en hierdoor is er weer wat meer ruimte voor de blaas. Je kunt je baarmoeder nu ook goed voelen. Ga eens plat op je rug liggen met je benen opgetrokken en voel aan je buik. Die ‘bal’ die je voelt is je baarmoeder! Het is niet zo gek dat je baarmoeder aan- voelt als een harde en flexibele bal. Sinds de be- vruchting is deze namelijk tien keer zo zwaar gewor- den.

Woog hij eerst zo’n 100 gram, nu weegt hij een kilo! Sommige vrouwen krijgen iets hardere ontlasting dan voorheen. Dat is ook de schuld van het hormoon progesteron. Deze maakt alles in je lichaam wat weker en slapper. Hierdoor hoopt de ontlasting zich vaak wat langer op, waardoor deze harder wordt. Door goed te eten en rekening te houden met de slappere darmen, voorkom je echte kwaaltjes als aambeien.
Week 16: HCG maakt plaats voor het hormoon progesteron
Week 17: Sporten kan, maar doe geen buikspieroefeningen
Week 17: Sporten kan, maar doe geen buikspieroefeningen
Zwanger Week 17

Niet alleen de buitenkant van het lichaampje groeit als kool, aan de binnenkant groeit en ontwikkelt alles zich ook in een razend tempo. In zijn buikje en romp werken al een heleboel organen. Zijn lever werkt al. Net als de nieren en de galblaas. Het hartje pompt het bloed goed rond. Een heel werkje, want het pompt per dag zo’n dertig liter rond! Tot korte tijd geleden bewoog je baby slechts af en toe. Die rustige tijd is nu voorbij. Je buikbaby beweegt de hele tijd. Hij heeft hier nu ook nog alle ruimte voor, al is hij al erg lang aan het worden. Je buikbaby is nu 18 centimeter lang en hij weegt 140 gram.

Doen!

 • Misschien heb je al lang over een naam nagedacht. Misschien nog helemaal niet. Je hebt nog weken de tijd, maar begin je alvast te oriënteren!.

 • Bespreek samen met je partner of jullie het geslacht van jullie baby willen weten. Met een pretecho kun je dit vanaf deze week zien. Je kunt natuurlijk ook tot de 20 weken echo wachten en het dan vragen aan de echoscopist.


Buikspiertijd maakt plaats voor flostijd

‘Ieder kind kost een tand’ is een oud gezegde. Gelukkig weten we dat dit nu niet meer zo hoeft te zijn. Maar in ieder gezegde schuilt een kern van waarheid, ook bij deze. Doordat je lichaam onder invloed staat van het hormoon progesteron wordt ook je tandvlees weker, zachter en kwetsbaarder. Ook de kaken worden wat weker. Conclusie: je bent nu kwetsbaarder voor bijvoor- beeld ontstekingen in de mond.

Die kun je meren- deels voorkomen door extra veel aandacht en tijd aan de zorg voor je tanden te besteden. Die tijd heb je, omdat je vanaf nu geen tijd meer kwijt bent aan de buikspieren. Tenminste, als je dat al deed… Vanaf nu is het niet meer verstandig om buikspieroefeningen te doen. Je kunt natuurlijk wel blijven sporten. Sport wel verstandig en houd rekening met je zwangere lichaam.
Week 17: Sporten kan, maar doe geen buikspieroefeningen
Week 18: Buik, billen, borsten: je lichaam wordt rond
Week 18: Buik, billen, borsten: je lichaam wordt rond
Zwanger Week 18

Een paar weken geleden las je dat je buikbaby af en toe zijn mondje open deed om voorzichtig het slikken te oefenen. Echt slikken deed hij toen nog niet. Nu wel! Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hij plast het vocht dat hij binnenkrijgt ook weer uit. Je raadt het al: in het vruchtwater. Vervolgens neemt hij hier weer een slokje van. Dat klinkt vies, maar dat is het absoluut niet. De urine van je buikbaby is niet te vergelijken met die van een geboren baby. Door deze kleine slokjes te nemen oefent je baby zijn longen, maagdarmkanaal en de nieren.

In het vruchtwater zit niet alleen zijn urine, maar er zweven ook donshaartjes en huidcellen in. Ook die krijgt je baby binnen als hij een slokje neemt. De haartjes en huidcellen hopen zich op in zijn ingewanden en hierdoor ontstaat het ‘meconium’. Meconium is de eerste ontlasting, die je baby na de geboorte uitpoept. Het ziet er zwart-groen uit en het is een beetje slijmerig. Het hoofdje van je baby is inmiddels ook al flink gegroeid en is nu een derde van zijn totale lichaam!

Even ter vergelijking: bij ons is het hoofd een zesde van ons totale lichaam. Zijn hoofdje is in verhouding dus twee keer zo groot! Je buikbaby kan vanaf nu zijn ruggenwervel buigen en bewegen, inclusief het nekje. Hij is nu 20 centimeter lang en weegt 190 gram.

J-lo billen en een rond lichaam

‘Als je zwanger bent, krijg je een dikke buik,’ is wat alle kinderen zeggen als ze het over de zwangerschap hebben. Dat niet alleen je buik dik wordt, maar je hele lichaam, weet jij inmiddels als geen ander. Je kijkt in de spiegel en ziet alles ronder worden.

Natuurlijk is dit bij de ene vrouw erger dan bij de ander. We reageren allemaal anders op de zwangerschap. Maar dat je lichaam verandert is een feit. Als je gezond eet zul je de extra kilo’s ook snel weer verliezen na de zwanger-schap. Toch wil dat niet zeggen dat het ronder worden van je lichaam ongestraft blijft en geen sporen achterlaat. Als je lichaam in korte tijd heel veel groeit, rekt de huid ineens erg veel op.

Het onderhuids bindweefsel ook. Als die groei te snel gaat, kan het onderhuids bindweefsel scheuren. Dat klinkt eng en pijnlijk, maar dat is het niet. Vervelend is het wel. Die scheurtjes zie je namelijk aan de buitenkant. Het zijn glanzende strepen die je huid het uiterlijk van een soort marmerstructuur geven. Die strepen worden ‘striae’ genoemd.
Week 18: Buik, billen, borsten: je lichaam wordt rond
Week 19: Maagzuur? Neem gezonde tussendoortjes
Week 19: Maagzuur? Neem gezonde tussendoortjes
Zwanger Week 19

Als je nu in de buik kon kijken zou je zien dat het huidje van je baby er heel erg rimpelig uitziet. Dit komt doordat er nog geen onderhuids bindweefsel is gevormd. Deze zorgt namelijk voor een mooie en strakke huid. Vanaf nu begint je baby dat onderhuids bindweefsel aan te maken. Hij krijgt ook steeds meer haar op zijn hoofdje en is nu al 22 centimeter lang en weegt 240 gram.

Doen!

De helft van de zwangerschap zit er alweer bijna op. Reserveer een tafeltje in jullie favoriete restaurant om dat te vieren!

Maagzuur

Misschien heb je de laatste tijd gemerkt dat er af en toe wat maagzuur omhoog komt. Vervelend, maar onschade- lijk en heel normaal. Ook dit komt door de invloed die het hormoon progesteron op je lichaam heeft. Het heeft inmiddels ook je ingewanden wat weker gemaakt en dus ook de opening van de slokdarm naar de maag. Doordat de maagspier wat weker is geworden, kan het zuur makkelijker omhoog.

Je buikbaby is inmiddels zo groot dat hij op de maag drukt. Je kunt dit ongewenst omhoogkomen van het maagzuur verminderen door er voor te zorgen dat er altijd wat eten in de maag is. Als de maag leeg is heb je namelijk eerder last van opkomend maagzuur. Kies wel voor gezonde en vetloze tussendoortjes. Als je nu de rest van je zwangerschap je maag vult met vette dingen, heb je straks heel wat over- tollige kilo’s eraf te trainen! Wortels, komkommer en ander rauwkost zijn ideale snacks.
Week 19: Maagzuur? Neem gezonde tussendoortjes
Week 20: Voel jij je buikbaby al?
Week 20: Voel jij je buikbaby al?
Zwanger Week 20

Jouw inmiddels 25 centimeter lange buikbaby heeft nu ook echte nageltjes. Althans, ze zijn nog niet helemaal zoals onze nagels zijn. Ze zijn veel zachter en te vergelijken met vliesjes. Dat zullen ze ook de eerste weken na de geboorte nog zijn. Juist daarom wordt ook altijd gezegd dat je in die periode de nageltjes nog niet moet knippen.

Doen!

Deze week heb je waarschijnlijk je 20-weken echo. Deze echo heeft een medisch karakter, het is geen pretecho. Er wordt gekeken naar de groei van de baby, de placenta en er wordt gekeken naar afwijkingen als een hazenlip, klompvoetje of open ruggetje. Tijdens deze echo kan ook het geslacht van de baby worden gezien. Geef vooraf aan of jullie het geslacht wel of juist niet willen weten.

Voel jij je buikbaby al?!

Helaas kan je niet precies zeggen op welke dag je voor het eerst je buikbaby voelt. De één voelde haar baby al een paar weken geleden (vaak als je al zwanger bent geweest) en de ander zal ook nu nog even geduld moeten hebben. Maar deze week is wel een week waarin veel vrouwen aangeven hun baby voor de eerste keer te voelen. Over mijlpalen gesproken, hang de vlag maar uit! Misschien vind je het voelen van je buikbaby nog een beetje moeilijk. Dat komt doordat je nu nog niet de ledematen van je buik- baby voelt, maar de gevol- gen van zijn bewegingen. Je baby heeft nu nog zoveel ruimte dat hij de baarmoeder en hierdoor de buikwand, nog niet aanraakt. Als hij zich beweegt, verplaatst zich wel ineens veel vruchtwater.

Dat kun je nu voelen. Het lijkt in het begin op wat gek geborrel in je buik. Veel vrouwen beschrijven het als een vlinder die rond dwarrelt in de buik. Je buik is inmid- dels al behoorlijk gegroeid. Misschien is je navel eruit ‘geplopt’, waardoor er een bobbeltje op de plaats van je navel zit. Maak je geen zorgen, dit komt vanzelf weer goed na de bevalling.
Week 20: Voel jij je buikbaby al?
Week 21: Je buikbaby kan horen
Week 21: Je buikbaby kan horen
Zwanger Week 21

Je buikbaby kan vanaf deze week horen! Natuurlijk hoort hij nog niet op dezelfde manier als wij dat doen, maar hij hoort vanaf nu de dagelijkse klanken steeds beter en hij went aan deze klanken! Hij luistert naar het kloppen van je hart, het ruisen van je bloed, het rommelen van je darmen en alle andere geluiden die je lichaam maakt. Doordat hij deze geluiden nog twintig weken hoort, geeft dit hem na de geboorte ook een geruststellend gevoel. Je baby geniet dan van deze geluiden als hij in een draagdoek ligt.

Ook herkent hij, als hij eenmaal geboren is, jouw stem, die van je partner en zijn eventuele broertjes of zusjes! Overrompel hem niet door nu naar een concert te gaan waar de muziek en de trillingen van de muziek te hard doordringen in je buik. Dat soort harde geluiden kun je vanaf nu beter vermijden. Je buikbaby weegt nu 380 gram en meet zo’n 26,5 centimeter!

Doen!

Praat eens tegen je buikbaby! Het voelt een beetje gek aan in het begin, maar als je veel tegen hem praat, stimuleer je de band tussen jou en je buikbaby. Hij leert je stem kennen en vindt hier troost in.

Rust

Je verloskundige vertelt het je, net als je moeder, ieder- een die je spreekt en boven- dien lees je het in ieder boek: als zwangere vrouw moet je het rustig aan doen. Ongetwijfeld heb je al honderd keer gedacht: makkelijk praten, maar in de praktijk is dat onmogelijk… werken, dagelijkse bezig- heden en misschien heb je al een kind rond lopen. Het is moeilijk om dit advies op te volgen. Toch is nu de tijd gekomen om er echt een oplossing voor te vinden. Stel prioriteiten en stel de dingen die niet echt moeten gebeuren even uit. Rust is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor je buikbaby.
Week 21: Je buikbaby kan horen
Week 22: Eten voor twee is echt niet nodig
Week 22: Eten voor twee is echt niet nodig
Zwanger Week 22

Je buikbaby groeit als kool! Zo goed, dat je hem waarschijnlijk steeds beter en vaker kunt voelen. Dat is toch steeds weer gezellig. Leg je hand op je buik als je hem voelt en sta even stil bij het wereldwonder dat er in jouw buik groeit. Je kunt nu ook met je buikbaby gaan spelen! Je baby weegt nu 440 gram en hij is 28,5 centimeter lang.

Doen!

Oriënteer je nu op spullen voor de babykamer en op kinderwagens. Deze hebben vaak lange levertijden. Door je nu te oriënteren heb je alle spulletjes op tijd in huis. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar een tweedehands kinderkamertje. Die kun je, als je dat wilt, nog zelf opknappen en er zo een eigen creatie van maken.

Big belly

Kon je de eerste weken van je zwangerschap niet wachten tot je buikje zicht- baar werd, nu kun je wel eens denken: waar gaat dit heen?! Als je eenmaal de 20 weken gepasseerd bent, groeit je buik gestaag door. Lijnen tijdens de zwanger- schap is taboe, maar eten voor twee is ook weer niet nodig. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap 12 kilo aan. Blijf gezond eten, neem verantwoorde snacks en probeer te blijven bewegen.
Week 22: Eten voor twee is echt niet nodig
Week 23: Je buikbaby is zo lang als een liniaal!
Week 23: Je buikbaby is zo lang als een liniaal!
Zwanger Week 23

Je baby is inmiddels al zo groot als een liniaal! Hij meet nu namelijk (gemiddeld) 30 centimeter. Zijn gewicht is een half pak suiker, namelijk 500 gram. Zijn lijfje wordt niet alleen steeds groter, maar ook steeds sterker. Hij traint zijn spieren de hele dag. Ook in zijn hoofdje staan de ontwikkelingen niet stil. De hersenen ontwikkelen zich steeds verder.

IJzertekort

Doordat je lichaam zo hard groeit en er zoveel extra bloed aangemaakt wordt, krijgen veel vrouwen nu last van bloedarmoede Dat be- tekent niet dat je een tekort aan bloed hebt, maar het ijzergehalte van je bloed is te laag. De kenmerken die bij bloedarmoede horen zijn je futloos en slap voelen en af en toe duizelig zijn. Ook kun je er soms wat witter uitzien en zal het roze randje van je onderste ooglid wat witter zijn.

De verloskundige test het ijzergehalte, het Hb- gehalte, wat staat voor Hemoglobine. Je kunt door gezonde ijzerrijke voeding een hoop goedmaken. Soms is dit niet genoeg en schrijft de verloskundige je staal-pillen voor.
Week 23: Je buikbaby is zo lang als een liniaal!
Week 24: Vermijd stress en neem voldoende rust
Week 24: Vermijd stress en neem voldoende rust
Zwanger Week 24

Je buikbaby wordt met de dag mooier en mooier. Hij heeft nu al wimpertjes en hele fijne wenkbrauwtjes. Zijn halsje is inmiddels vrij van de romp. Een groot verschil tussen een buikbaby in deze week van de zwangerschap en een buikbaby tijdens de laatste weken van de zwangerschap, is zijn ‘dikte’. Als hij geboren wordt, is alles schattig rond. Hij heeft dan een reservevetlaagje over zijn hele lichaam zitten. Nu heeft hij dat laagje nog niet. Hij heeft ook nog niet zijn volledige onderhuidse bindweefsel aangemaakt.

Hij is dus nog erg dun en fijntjes. Zijn hele lijfje, op de longetjes na, is nu al zo goed ontwikkeld. Je raadt het al: nu gaat je buikbaby dus snel aan de slag om ook de longetjes stevig te ontwikkelen! Ook ontwikkelen zijn zintuigen steeds beter. Hij hoort geluiden en leert deze herkennen en hij proeft van het vruchtwater. Je buikbaby weegt nu (gemiddeld) 560 gram en is 32 centimeter lang.

Doen!

Je buikbaby hoort je nu steeds beter. Ga in bad eens met je hoofd onder water en luister naar de geluiden. Je kunt dit vergelijken met wat je baby hoort!

Harde buiken

Echte weeën heb je nog niet, gelukkig maar. Daar is het nu echt nog te vroeg voor. Toch voel je dat je buik soms heel hard aanvoelt en zich na een tijdje weer ontspant. Dat zijn ‘
harde buiken‘ Harde buiken zijn oefen- of voorweeën. Je buik oefent het hebben van weeën. Hij spant zich heel hard aan om zich vervolgens weer te ontspannen.

Harde buiken komen het meest voor als je buikbaby heel hard groeit. Ook zul je merken dat je wat vaker een harde buik hebt als je onder stress staat of erg druk bent. De harde buik kan geen kwaad voor je buikbaby, maar de stress wel. Je buikbaby krijgt dan namelijk te veel cortisol binnen, het stresshormoon. Sommige vormen van stress kun je niet voorkomen, maar wees er wel alert op. Iedere vorm van stress die je wel kunt voorkomen, voorkom je ook gewoon. Maak je dus niet zo druk als er nog een stapel vuile was weggewerkt moet worden. De baby in je buik is veel belangrijker!
Week 24: Vermijd stress en neem voldoende rust
Week 25: Je baby heeft een ander slaap- en waakritme
Week 25: Je baby heeft een ander slaap- en waakritme
Zwanger Week 25

Je baby heeft vanaf deze week een slaap- en waakritme. Dat betekent dat hij volgens een bepaald, redelijk vast patroon slaapt en wakker wordt. Helaas liggen die periodes nog niet gelijk aan die van jou. Ze zijn zelfs bijna altijd tegenovergesteld! Als jij rust of slaapt ontspant je buik en heeft je buikbaby alle ruimte om rustig rond te draaien. Als jij druk bezig bent valt hij in slaap. Hij wordt door jouw bewegingen in slaap gewiegd. Dat jullie patroon omgekeerd is, is soms knap vervelend. Het is namelijk moeilijk in slaap vallen als je baby de hele tijd beweegt en driftig met zijn beentjes trappelt. Ga een half uurtje voor je echt gaat slapen op bed liggen. Lees een boek of speel even met je buikbaby. Dan heeft hij het grootste gedeelte van zijn ‘drukke bui’ er op zitten en kan jij lekker gaan slapen. Het is geen wonder dat je je buikbaby nu zo goed voelt, want hij is al 32,5 centimeter en weegt 700 gram.

Rikketik: het hartje horen kloppen

Vanaf deze week kun je het hartje van je baby horen met een houten toeter! Door te voelen waar je baby ligt en de toeter daar te houden kan vanaf nu iedereen het hartje horen. Iedereen… behalve jij. Het vereist namelijk de lenigheid van een slangen- mens om zelf met je oor bij de toeter te komen. Over een paar weken, als je buik wat groter is, zal dit je wel lukken! Maar nu vinden vooral je partner, je vriendin en eventuele andere kin- deren het fantastisch.

Het grote verschil met dit ‘horen van het hartje’ en het horen van het hartje bij de verlos-kundige, is dat je het nu rechtstreeks hoort. De dop- tone die de verloskundige gebruikt geeft de geluid-weerkaatsing weer. Als je niet aan een houten toeter kunt komen, kan je het ook proberen met een rolletje wc-papier. Dit is wel wat lastiger te horen, maar oefening baart kunst. Hoe verder de zwangerschap vordert, des te makkelijker het wordt om zo het hartje te horen.
Week 25: Je baby heeft een ander slaap- en waakritme
Week 26: Last van bandenpijn? Let extra op je houding
Week 26: Last van bandenpijn? Let extra op je houding
Zwanger Week 26

Je kunt je vast nog wel dat eerste, schattige, subtiele schopje herinneren. Wat was je blij. Dat schattige schopje is nu een flinke schop geworden. Als je buikbaby uithaalt met zijn beentje voel je dat, en hoe! Dat kan best vervelend zijn, vooral als het voetje bijvoorbeeld tegen je ribbenboog komt. Het kan zelfs dat je inwendige blauwe plekken door deze schoppen krijgt, vooral wanneer je buikbaby vaak op dezelfde plaats schopt. Probeer eens of je je buikbaby voorzichtig ‘op kunt pakken’ en hem een andere richting in kunt draaien. Dat klinkt gek, maar het kan echt. Doe dit wel uiterst voorzichtig! Op zich is het niet zo gek dat zijn schopjes hard aan komen.

Hij is inmiddels al (gemiddeld) 33 centimeter en weegt al 800 gram! Zijn huid begint al roze te worden, tot nu toe was het redelijk doorzichtig. Hij gaat zich nu helemaal geboorteklaar maken, met in de komende week speciale aandacht voor de luchtwegen.

Bandenpijn

Je baarmoeder ‘hangt’ in je buik aan de banden en wordt steeds zwaarder. Niet alleen door je buikbaby, maar ook door het vruchtwater, de placenta en de dikte van de baarmoeder zelf. De ban- den, die vóór de bevruchting maar een ons hoefden te tillen, hebben het nu dus zwaar. Het is topsport voor de banden. Maak je geen zorgen, ze kunnen het aan. Toch merk je wel af en toe dat ze gevoelig zijn, of zelfs pijnlijk, je hebt dan bandenpijn.

Neem je rust en let extra op je houding. Til be- wust. Dus niet even snel voorover bukken en iets optillen, maar door je knieën en dan omhoog. Ook dit kan een hele uitdaging zijn met een dikke buik, maar met een beetje oefening lukt het je zo. Zware dingen tillen doe je natuurlijk al helemaal niet. Vraag dat aan een ander.
Week 26: Last van bandenpijn? Let extra op je houding
Week 27: Je buikbaby neemt geluiden waar
Week 27: Je buikbaby neemt geluiden waar
Zwanger Week 27

Je buikbaby hoort al een aantal weken geluiden die jij ook om je heen hoort. Hij leert nu steeds beter die geluiden waar te nemen. Hij heeft zelfs al een voorkeur voor bepaalde geluiden! Hij houdt van lagere geluiden omdat deze beter doorklinken in de buik. Bovendien heeft je buikbaby een voorkeur voor ritmische muziek. Dus geen House of Jumpstyle, maar klassiek! Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat baby’s ruimtelijk inzicht en intelligentie beter zijn als hij in de buik veel klassieke muziek gehoord heeft.

Vooral Mozart doet het goed. Eén ding is zeker: je baby geniet ervan en wordt rustig. Hij is inmiddels 34 centimeter lang en weegt 850 gram. Toch heeft hij nog genoeg ruimte om zich te draaien in jouw buik.

Mama Oei, ik groei!

Niet alleen je buikbaby gaat nu een groeispurt in, de weegschaal zal jou laten zien dat mama ook behoorlijk groeit! Gemiddeld komen vrouwen in de komende weken zelfs zo’n 400 gram per week aan. Dat is heel normaal en zelfs heel erg goed. Je maakt reserves aan voor je baby en maakt je lichaam geboorteklaar. Blijf wel goed op je eetpatroon letten
Week 27: Je buikbaby neemt geluiden waar
Week 28: Vaker naar de verloskundige
Week 28: Vaker naar de verloskundige
Zwanger Week 28

Je buikbaby heeft nu al goede overlevingskansen mocht hij nu geboren worden. Natuurlijk kan hij, als hij nu geboren wordt, alleen overleven met de hulp van de medische zorg. Je buikbaby is nu 35 centimeter lang en hij weegt 900 gram.

Vaker op controle

Het einde van de zwanger- schap, en dus het begin van de babytijd, komt steeds dichterbij! De verloskundige zal je dan ook vaker willen zien om je lichaam en de groei van je buikbaby nog beter te kunnen begeleiden en controleren. Ze zal je waarschijnlijk eens in de drie weken willen zien.

Maak er nu ook een ge- woonte van om eens per week vette vis te eten. Het gaat dan natuurlijk om de vis die van nature vet is, niet om het vet dat jij over de vis gooit! Voorbeelden van vette vis zijn: makreel, aal, haring, sardien en zeeduivel. In deze vissoorten zit cervon- zuur. Dit is goed voor de ontwikkeling van de herse- nen van je buikbaby.

De hersenen groeien nu name- lijk enorm. Sterker nog, de hersenen ontwikkelen zich nooit meer zo sterk in een mensenleven als in de laatste maanden voor de geboorte en de eerste maanden daarna. Een extra bijkomend voordeel van deze vis is dat ze erg ijzerrijk is en dus helpt bloed- armoede te voorkomen.

Lees meer over vis eten tijdens de zwangerschap.
Week 28: Vaker naar de verloskundige
Week 29: Behoefte aan cocoonen
Week 29: Behoefte aan cocoonen
Zwanger Week 29

Na deze week ziet je buikbaby er niet meer zo rimpelig uit. Hij vormt nu zijn onderhuids bindweefsel. Om zijn nieuw verkregen gladde huidje te beschermen tegen dat continue blootstaan aan vruchtwater, gaat hij een vette substantie aanmaken die als een soort crème op de huid komt te liggen. Deze is wit van kleur en heet ‘vernix caseosa’. Het hecht zich beter vast aan de huid door de haartjes die je buikbaby op zijn lijfje heeft.

Een gedeelte van de donshaartjes verliest hij als de vernix caseosa ontstaat. Als je buikbaby geboren wordt zie je soms nog wat van die witte ‘crème’ zitten, vooral in de huidplooien. Hoe later je baby geboren wordt, des te minder huidsmeer je zult zien zitten. Je buikbaby is nu al 36,5 centimeter lang en hij weegt 1100 gram! Soms heeft hij de hik, je voelt dan een getik in je buik of je ziet je buik iets omhoog komen en weer naar beneden gaan.

Doen!

Informeer bij het ziekenhuis bij jou in de buurt wanneer je een keer langs kunt komen om de verloskamer te bekijken. Doe dit ook als je thuis wilt bevallen. Je weet nooit wat er gebeurt, en dan is het maar al te fijn als je weet waar je naar toe gaat en hoe het er daar uitziet.

Weken duren langer

Oké, er zitten nog steeds maar zeven dagen in een week, maar het lijkt veel langer te duren voor de week voorbij is. Eigenlijk denk je nog maar aan één ding: verlof! Je wilt de puntjes op de ‘i’ zetten voordat de baby er is. Je lichaam krijgt steeds meer behoefte aan rust en jij ook. Het proces van ‘cocoonen’ is begonnen. Je zondert je meer af, leeft wat meer in je eigen wereldje. Dat is heel nor- maal, want dit proces hoort ook bij de voorbereiding van je lichaam op de bevalling en de geboorte van je baby.
Week 29: Behoefte aan cocoonen
Week 30: Last van je onderrug en bekken
Week 30: Last van je onderrug en bekken
Zwanger Week 30

Je buikbaby is nu 38 centimeter en weegt al 1300 gram. Hij doet van alles in de buik. Hij zuigt bijvoorbeeld op zijn duim! Bij sommige baby’s kun je zelfs het resultaat van dit zuigen zien als ze geboren worden. Deze baby’s hebben zo hard gezogen dat ze met een blaar op de duim op de wereld komen. Je buikbaby kan ook iets pakken! Dat doet hij wel onbewust. Hij speelt bijvoorbeeld met de navelstreng, pakt deze en draait hem rond.

Doen!

Over zeven weken kan het al zover zijn! Het is nu dus de hoogste tijd dat je je babyuitzet compleet gaat maken. Dat is natuurlijk alleen maar leuk!

Je voelt het aan je rug

Je begint nu echt te merken dat je een heleboel extra kilo’s meezeult. De meeste vrouwen hebben nu in meer of mindere mate last van de onderrug of het bekken. Bespreek dit altijd met je verloskundige. Zij kan kijken of de last die je ondervindt normaal is, of ze kan je tips geven die jou helpen. Je kunt ook een buikband kopen die de buik, rug en banden ondersteunt en daarmee een beetje ontziet. Soms kan een fysiothera- peut helpen met oefeningen en tips voor je houding.

Echte weeën heb je nog niet, gelukkig maar. Daar is het nu echt nog te vroeg voor. Toch begin je misschien wel te merken dat je buik af en toe heel hard aanvoelt en zich na.
Week 30: Last van je onderrug en bekken
Week 31: Je bent gevoelig en emotioneel
Week 31: Je bent gevoelig en emotioneel
Zwanger Week 31

Je buikbaby is nu 39 centimeter lang en weegt 1500 gram. Hij begint aan zijn laatste enorme groeispurt voor hij geboren wordt.

Je verandert

Je maakt je met de week meer klaar voor de bevalling. Je hormonen spelen weer op en doen weer gekke dingen met je. Je bent veel gevoeli- ger. Niet alleen emotioneel, maar ook zintuiglijk. Je ruikt dingen die je voorheen niet rook. Je hoort de zachtste geluiden en je voelt je mis- schien zelfs een ander mens worden. Je normen en waar- den verschuiven. Je trekt je bijvoorbeeld veel meer aan van de nare dingen om je heen. Het journaal zet je misschien zelfs af als ze het over kindersterfte in Afrika hebben. Als je een zielige film kijkt stromen de tranen over je wangen. Allemaal heel normaal!
Week 31: Je bent gevoelig en emotioneel
Week 32: Je dromen zijn intens
Week 32: Je dromen zijn intens
Zwanger Week 32

Je buikbaby is nu 40 centimeter lang en weegt 1700 gram. Iedere dag dat jij zwanger bent groeit hij lekker door. Als hij volgende week geboren zou worden, zou hij het waarschijnlijk halen zonder medische ingrepen. Natuurlijk is het veel beter dat hij nog een paar weken goed doorgroeit.

Je dromen zijn intens

Vanaf nu ga je nog vaker op controle bij de verloskundige. Meestal een keer per twee weken. Juist nu zijn die controles zo waardevol. De verloskundige kan nu heel goed zien of alles goed gaat en eventueel dingen bijstellen. Ze kan nu bijvoorbeeld de buikbaby draaien als deze verkeerd ligt. Nog maar een paar weken naar de verloskundige en dan is het zover! Ook je borsten bereiden zich voor op de borst-voeding. Misschien heb je zelfs al een keer melk gelekt. Je droomt misschien erg intens en gek de laatste tijd. Ook dat is heel normaal en hoort erbij.

De meest vreemde dromen zijn bekend. Je droomt dat je je baby ergens vergeet, of dat je hem terug wil stoppen als je overvallen wordt. Je realiseert je steeds meer dat je binnenkort een leventje in je handen hebt waar jij verantwoordelijk voor bent.
Week 32: Je dromen zijn intens
Week 33: Heb jij al nestdrang?
Week 33: Heb jij al nestdrang?
Zwanger Week 33

Je baby is deze week 41 centimeter lang en hij weegt rond de 2000 gram. Als je baby nu geboren wordt, gebeurt dat weliswaar in het ziekenhuis, maar zal de vroeggeboorte geen grote gevolgen hebben. Weer een mijlpaal gehaald!

Heb jij al nestdrang?

Je zult merken dat het ‘in jezelf keer proces’ nu echt maximaal werkt. Je bent er niet meer bij, vergeet dingen, stoot je dikke buik wel tig keer aan de tafel als je je stoel aanschuift en je hoort het niet als iemand tegen je praat. Ook dit is allemaal heel normaal en hoort erbij. Je hebt een groter lichaam dat met de dag zwaarder wordt. Niet zo gek dus dat je je vaker stoot. En dan komt daar ook nog eens die onop- lettendheid bij!

Nog zo’n typisch vlak-voor-de- bevalling-verschijnsel is de nestdrang. Je hebt opeens een enorme drang om alles schoon te maken. Voor je het weet sta je gewapend met borstel en stofdoek de kamer te schrobben. Je wilt niets liever dan alles perfect hebben voordat je baby komt.
Week 33: Heb jij al nestdrang?
Week 34: Met zwangerschapsverlof
Week 34: Met zwangerschapsverlof
Zwanger Week 34

Je buikbaby is nu 42,5 centimeter lang en weegt rond de 2200 gram. Hij gaat nu aan de echte eindspurt beginnen. De oogjes van je buikbaby functioneren nu erg goed. Hij kan het verschil tussen licht en donker goed onderscheiden.

Doen!

Hadden jullie al een geboortekaartje uitgezocht of ontworpen? Als je dat nog niet gedaan hebt, is het daar nu echt tijd voor. Een prima klusje als je verlof hebt is het schrijven van adressen op de enveloppen. Hoef je dat niet meer te doen als jullie baby er straks is.

Verlof!

Zwangerschapsverlof is geen luxe, het is een echte must en je hebt er recht op. Sommige vrouwen werken door tot week 36, maar hou er rekening mee dat werken nu echt zwaarder wordt. Letterlijk en figuurlijk. Als je nu met verlof gaat kun je je op de bevalling gaan voor- bereiden. Doe de laatste dingetjes die je nog wilde doen: koop de laatste spul- letjes voor je baby, maak de babykamer helemaal af en ga al die snoezige baby- kleertjes vast wassen.

Natuurlijk kruip je ook lekker op de bank met een boek en een kop thee. En als je er nog puf voor hebt kun je gaan shoppen of nog even samen uiteten of naar de film. Dit zijn niet de slechtste weken om verlof te hebben! Na de bevalling heb je na- tuurlijk ook nog recht op verlof, maar die staan hele- maal in het teken van je baby. Geniet er nu dus nog maar even van.
Week 34: Met zwangerschapsverlof
Week 35: Is je buikbaby al ingedaald?
Week 35: Is je buikbaby al ingedaald?
Zwanger Week 35

Je buikbaby is helemaal ‘af’ en groeit heel snel. Hij is nu zo’n 43,5 centimeter en weegt rond de 2400 gram. Het enige orgaan dat je buikbaby echt nog volop aan het ontwikkelen is, zijn de hersenen. Maar die enorme ontwikkeling die de hersenen maken gaat door tot na de geboorte.

Is je buikbaby al ingedaald?

Je buikbaby blijft groeien, en dat is maar goed ook. Jij ondervindt nu de gevolgen van die laatste enorme groeispurt. Je buikbaby zakt met zijn hoofdje, als het goed is, naar beneden en dit zal op de blaas drukken. Hierdoor ga je waarschijnlijk, net als in het begin van de zwangerschap, wat vaker naar het toilet. Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij ‘vast’ te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen. De verloskundige voelt regelmatig of je buikbaby ook daadwerkelijk is inge- daald.

Soms kun je het zelf ook voelen. Bijvoorbeeld als je op de fiets zit. Je voelt dan bijna het hoofdje tussen je benen. Wees niet ongerust, indalen is juist goed. Zo weet je zeker dat je baby met het hoofdje eerst wordt geboren. Dit is de beste, meest voor- komende en veiligste hou- ding. Als je buikbaby niet goed ligt, zal de verloskun- dige deze week proberen je buikbaby te keren.
Week 35: Is je buikbaby al ingedaald?
Week 36: Afscheiding of vruchtwater?
Week 36: Afscheiding of vruchtwater?
Zwanger Week 36

Je buikbaby was natuurlijk allang ‘af’. Nu krijgt hij vooral vetjes op zijn lichaam. Hij is nu 45 centimeter lang en weegt rond de 2700 gram.

Afscheiding of vruchtwater?

Je zult merken dat je nu wat meer en wat dunnere af- scheiding hebt dan normaal. Als je ’s ochtends opstaat loopt er misschien een straaltje langs je benen. Dit is heel normaal. Hou wel goed in de gaten of dit af- scheiding is of vruchtwater. Afscheiding ziet er wit en melkachtig uit, vruchtwater is doorzichtig. Vruchtwater ruikt bovendien zoetig. Weet wat je moet doen als je vrucht- water verliest: de verloskun- dige bellen!

Je telt waar- schijnlijk de dagen en minuten af tot volgende week, want met 37 weken mag je baby in principe geboren worden. Bovendien mag je thuis bevallen als jullie dat zouden willen. Focus niet teveel op je uitgerekende datum. Je baby kan namelijk ook twee weken na de uitgerekende datum (met 42 weken) geboren worden. Als je nog niet met zwangerschaps-verlof was, dan ga je deze week.

Zwanger week 37, 38, 39, 40, 41…
Week 36: Afscheiding of vruchtwater?
Je baby mag geboren worden …!
Je baby mag geboren worden …!
Zwanger week 37, 38, 39, 40, 41…

Veel mensen vragen zich af waarom we bij de mentale ontwikkeling van baby’s uitgaan van de uitgerekende datum en niet van de datum waarop de baby geboren wordt. Dit is de reden: de hersenen groeien in een vaststaand tempo door. Of je baby nu geboren is, of in de buik zit. De hersens van een buikbaby die met 37 weken geboren wordt, zijn natuurlijk niet even ver als de hersens van een baby die met 42 weken geboren wordt.

Je baby is met 40 weken zwangerschap ongeveer 50 centimeter lang en weegt zo’n 3500 gram.

Doen!

 • 1. Rust nemen!
 • 2. Alles voor de bevalling klaar zetten
 • 3. Je ziekenhuiskoffer inpakken


 • Wachten op de bevalling

  Vanaf vandaag beginnen pas echt de spannende dagen. Je buikbaby is nu volgroeid en klaar om geboren te worden! In tegenstelling tot zijn mentale ontwikkeling, de sprongetjes, laat de beval- ling zich niet zo makkelijk voorspellen tot op de dag precies. Maar één ding is zeker: vanaf nu mag je thuis bevallen. Als je er voor gekozen hebt om in het ziekenhuis te bevallen, zal dat vanaf nu gewoon met je verloskundige gebeuren.
Je baby mag geboren worden …!

Het wachten begint… Doe het rustig aan, maar ga ook weer niet al te erg wachten tot het moment dat je kindje met de eerste krachtige wee laat merken dat hij naar buiten wil komen. Het kan nu gebeuren, maar ook nog vijf weken duren. Maar 4% van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren.

Heeft u een spoed situatie?

Bel dan ons spoednummer: