Borstvoeding

Borstvoeding is de beste start voor jou en je baby. Kraamzorg Eerste Week vindt het belangrijk dat (aanstaande) ouders op een professionele wijze informatie krijgen zodat je een bewuste keuze kunt maken of je borst- of flesvoeding aan je baby gaat geven.
Een goede begeleiding bij borstvoeding is belangrijk voor het welslagen ervan. Om deze begeleiding te waarborgen heeft Kraamzorg Eerste Week goed opgeleide kraamverzorgsters in dienst. De kraamverzorgsters worden jaarlijks bijgeschoold op het gebied van borstvoeding.

Wat kun je verwachten

Kraamzorg Eerste Week erkent het belang en de gezondheidswinst van borstvoeding voor het kind en informeert en stimuleert de (aanstaande) moeder op allerlei wijze borstvoeding te geven. Het borstvoedingsbeleid van onze organisatie is volledig ingericht op de tien vuistregels zoals vastgesteld door WHO/ Unicef:

Voorbereiding tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op borstvoeding. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties.

Direct na de geboorte

Meteen na de geboorte ligt je baby met zijn of haar blote lijfje lekker tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar.

Begeleiding tijdens de kraamtijd

Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al op zoek naar de borst. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang.

Je baby mag dag en nacht bij je blijven en we geven uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan borstvoeding geven en nemen. Praktisch alle vrouwen kunnen meer dan genoeg moedermelk produceren.

De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Want hoe vaker je voedt, hoe meer melk je geeft. Voed ook lang genoeg. Bijvoeding is haast nooit nodig.

We leggen uit welke houding prettig is om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Het is een teken dat je hulp nodig hebt om met plezier de borst te geven. Vraag dus om advies.

Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn. We helpen dan met afkolven.

Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen of een flesje. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. We adviseren daarom om voorlopig liever geen fopspeen of flesje te geven. Door een fopspeen drinkt je baby ook minder vaak aan de borst.

Na de kraamtijd

Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij de lactatiekundige of het consultatiebureau. We geven je ook informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden.

Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Met UNICEF en de WHO raden we je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.

Lactatiekundig advies

Lactatiekundige IBCLC

Marieke van Beuzekom
Tel. 0180 420 454
(Bij geen gehoor: 0612 330 792)

Soms ontstaan er situaties waarbij, ondanks de hulp van kraamverzorgster en verloskundige, problemen ontstaan bij het geven van borstvoeding. De lactatiekundige kan aanvullende begeleiding bieden wanneer de borstvoeding niet gaat zoals gewenst.
De lactatiekundige biedt ondersteuning bij:

  • Voorlichting en advies
  • Problemen bij het aanleggen van de baby
  • Het weigeren van de borst
  • Pijnklachten
  • Terugkerende borstontstekingen
  • Onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van de baby
  • Vroeggeboorte
  • Ziekte of handicap van moeder of baby
  • Opnieuw beginnen met borstvoeding

De genoemde lactatiekundige is IBCLC gecertificeerd. IBCLC staat voor International Board Certified Lactation Consultants.
Dit wil zeggen dat de lactatiekundige het internationale examen tot lactatiekundige met goed gevolg heeft afgelegd en daardoor kwalitatief de beste lactatiekundige zorg levert.

Vergoeding

Vanuit de aanvullende verzekering vergoeden de meeste zorgverzekeraars de lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk.
Aangeraden wordt om altijd vooraf zelf de polisvoorwaarden van de verzekering te raadplegen, zodat je weet of er voor jou kosten aan verbonden zijn.

Landelijke organisaties

www.borstvoeding.com
Kenniscentrum Borstvoeding geeft informatie samengesteld door lactatiekundigen en moeders.

www.borstvoeding.nl
De gezamenlijke site van de Nederlandse samenwerkende borstvoedingsorganisaties. De afzonderlijke organisaties hebben ieder een specifieke taak en met elkaar wordt het gehele werkveld bestreken. Op deze site wordt ingegaan op de verschillende taken zodat duidelijk is wat van iedere organisatie verwacht kan worden.

www.borstvoedingnatuurlijk.nl
Vereniging Borstvoeding Natuurlijk geeft wetenschappelijk gefundeerde, consistente informatie over borstvoeding aan (aanstaande) ouders en andere belangstellenden. Door het hele land heen zijn 175 vrijwilligers opgeleid en bijgeschoold om moeders te kunnen ondersteunen met praktische informatie over het geven van borstvoeding. Je kunt een contactadres van een vrijwilliger in de buurt van de moeder doorgeven.

Borstkolven

In de kraamtijd is het soms nodig of wenselijk te kolven. Je hebt dan een professionele elektrische kolf nodig.

Borstkolf huren bij Kraamzorg Eerste Week

Je kunt bij Kraamzorg Eerste Week de Symphony borstkolf van Medela huren.
Deze kolf is zeer gebruiksvriendelijk, de snelheid is gemakkelijk aan te passen en de toeschietreflex wordt door deze kolven goed opgewekt.
Kolven kan zo heel eenvoudig en snel. Deze kolven worden aanbevolen door onze lactatiekundige en verloskundigen.
Telefoonnummer: 010 820 89 16, of vraag je kraamverzorgende naar de mogelijkheden.

Prijzen Borstkolf Medela Smphony
Huurprijs per dag: € 2,50
Koopprijs afkolfset*: enkele set € 27,50/ dubbele set € 37,50.
Borg: € 100.

De borg krijg je terug na inleveren van de kolf.
*De afkolfset koop je om hygiënische redenen, omdat dat gedeelte op de borst geplaatst wordt.

Menu