Wij komen in de eerste week na de bevalling een paar keer op kraamvisite. We bekijken de controles die de kraamverzorgster bij u en uw baby doet en we beantwoorden eventuele vragen. Verder nemen we bloed af van  het hieltje als de baby minimaal 72 uur oud is.  Via dit onderzoek wordt er gekeken of uw baby niet lijdt aan bepaalde ziekten van de stofwisseling, schildklier of bijnieren. Gelukkig is die kans enorm klein. Aan het einde van de kraamweek komen we nog een keertje langs om de kraamtijd af te sluiten. Tijdens deze gesprek wordt een paar dingen besproken:

Consultatiebureau ( CJG)

De wijkverpleegkundige neemt contact met je op voor een eerste bezoek aan huis. Totdat de wijkverpleegkundige bij je thuis geweest is kan je ons bellen bij vragen en problemen, daarna neemt zij de zorg van ons over. Als je kindje ongeveer vier weken oud is ga je zelf naar het consultatiebureau. Verder krijgt u een oproep voor de gehoortest van de consultatiebureau. Voor meer informatie kunt u kijken op www.cjgrijnmond.nl

Vitamine K

Direct na de geboorte krijgt je kindje 1 mg vitamine K toegediend ter bevordering van de bloedstolling, dit is voldoende voor de eerste week. Vanaf de 8e dag na de geboorte moet je zelf elke dag vitamine K aan de baby geven. Aan baby`s die borstvoeding krijgen wordt aangeraden om de eerste drie maanden dagelijks 150 microgram vitamine K te geven. Vitamine K wordt gegeven om (hersen)bloedingen te voorkomen, omdat de pasgeborene van de moeder geen vitamine K-voorraad heeft meegekregen en dit zelf nog niet voldoende kan aanmaken. Als de baby geen borstvoeding maar volledige kunstvoeding krijgt is er bij het drinken vanaf 500 ml zuigelingenvoeding per dag geen extra vitamine K meer nodig.

Nacontrole

Een nacontrole is niet verplicht, maar sommige mensen vinden het wel fijn om na te praten over de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Ook kunnen we eventueel uw bloeddruk meten en nogmaals kijken naar het ijzergehalte in uw bloed. Tot slot kunnen eventuele vragen besproken worden. De nacontrole vindt plaats 6 weken na de geboorte van uw baby, u moet hier zelf een afspraak voor maken.

Vitamine D

Bij kinderen in de groei wordt de basis gelegd voor een goede ontwikkeling van stevige botten en een gaaf gebit. Vitamine D is belangrijk om calcium uit de voeding op te nemen. Het lichaam maakt deels zelf vitamine D in de huid onder invloed van daglicht. Verder zit vitamine D vooral in halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Aan die producten wordt vitamine D namelijk toegevoegd. In vette vis zit van nature veel vitamine D. Ook leveren vlees en volle melkproducten wat vitamine D. Omdat de dagelijkse voeding en de huid te weinig vitamine D opleveren voor kinderen tot 4 jaar, wordt per dag 10 microgram extra vitamine D geadviseerd door het Voedingscentrum. Vanaf de 8e dag na de geboorte ga je dit zelf aan je kind geven ongeacht of je borst- of kunstvoeding geeft.

Anticonceptie

Misschien lijkt dat al vroeg. U bent nog druk bezig met het wennen aan uw kind. U bent aan het ontzwangeren en aan het herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Toch bespreken we het al op tijd om u de kans te geven er goed en in alle rust over na te denken. Ongeplande zwangerschappen komen namelijk relatief veel voor, daarom vinden wij het belangrijk om u goed voor te lichten.

Het is niet te zeggen op welk moment na de bevalling u weer vruchtbaar bent. Dat is bij elke vrouw verschillend en hangt onder andere samen met het feit of u borst- of flesvoeding geeft en ook de methode van anticonceptie is van invloed op uw vruchtbaarheid.

Gedurende een periode van 4 tot 6 weken na de bevalling heeft u nog bloedverlies als gevolg van de bevalling. Daarna kan uw menstruatie weer snel op gang komen, maar het is ook mogelijk dat uw menstruatie nog een aantal maanden wegblijft. Ongeveer 2 weken voor uw menstruatie vindt de eisprong plaats en daardoor bent u reeds vruchtbaar voordat u menstrueert. Er zijn verschillende mogelijkheden van anticonceptie. U kunt hiervoor kijken naar www.anticonceptie.nl.